" />

Categorieën

Bonen Opruimen
Oktober. Het moestuinseizoen is bijna ten einde. Wat is de zomer snel voorbij gegaan, wordt het echt al winter? Ik wil nog helemaal niet stoppen met tuinieren maar de natuur geeft aan dat het echt tijd wordt om op te ruimen.

Maar de moestuin staat nog vol en ik weet niet goed waar te beginnen. Om straks niet de hele tuin tegelijk te hoeven opruimen maak ik een start bij de bonenstokken. We kunnen dagelijks een paar sperzieboontjes oogsten maar moeten bijna een week sparen voor een maaltijd. De eerst geoogste bonen zijn dan alweer slap. Dus: weg er mee.

Stikstof

Eerst knip ik de planten twintig centimeter boven de grond los. Bonen halen stikstof uit de lucht. Ze doen dit niet zelf maar gaan een samenwerking aan met bacteriën die in de bodem leven. De bacteriën gebruiken de voedingsstoffen van de plant. Daarbij ontstaat stikstof dat de plant op slaat in de wortels waardoor knobbeltjes ontstaan. Door de wortels aan het einde van de teelt in de grond te
laten zitten geven ze de stikstof uit die knobbeltjes weer terug aan de bodem. De stikstof is dan weer gunstig voor nateelt van bladgroenten.

Planten composteren

Ik knip de bonenplanten los van de stokken. De plantenresten gaan op de compost hoop. Het schijnt
beter te zijn om ze bij het GFT te gooien vanwege de schimmels maar Moestuinhippie is in sommige opzichten een beetje gemakzuchtig. Behalve aardappel - en tomatenplanten gaan alle plantenresten in de compost.

Zaad bewaren

Hier en daar hangen vergeten boontjes. Misschien heb je dat zelf ook wel eens, tijdens het trekken van de boontjes mis je er wel eens één die uitgroeit tot een monsterlijk dikke boon. Deze laat ik altijd hangen. Ze zijn niet lekker meer om te eten en als je ze laat groeien drogen de peulen uiteindelijk helemaal uit als ze volgroeid zijn. Als ze droog en hard zijn kan je ze oogsten en binnen na drogen om
volgend jaar weer uit te zaaien. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat dit niet altijd lukt. Soms heb je last van kruisbestuiving, bijvoorbeeld door bonen van de buurman, maar het is altijd leuk om te proberen.

Bonenstokken

Dank zij de regen gaan de bonenstokken makkelijk de grond uit. Ze zijn 2.70 meter lang, mijn nieuwe stokken, en gingen in het voorjaar een halve meter de grond in. Nu worden ze schoon gemaakt, bij elkaar gebonden en droog opgeborgen voor volgend jaar.

Volgend jaar, waar zullen ze dan staan, en hoe zal de oogst er dan uit zien? Ik voel me weemoedig omdat er straks een paar maanden geen tuinwerk is. Gelukkig is het nog niet zo ver. De tuin staat nog vol en er is genoeg te doen voor de winterstop. Gelukkig maar.
  Jacqueline     13-10-2019 09:45     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Youssef -  19-10-2019

Goeie tip van die stikstof

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies