" />

Categorieën

Kweken in gripzakjes
Moet je niet zaaien in aarde? Planten groeien van nature in aarde. Maar eigenlijk heb je verschillende mogelijkheden (ook wel mediums genoemd) zoals: steenwol, water, cocosvezel,...Om zaden te laten kiemen heb je alleen maar warmte en vocht nodig. Denk maar kiemgroentjes zoals tuinkers.
 
Ik kweek mijn pepers, paprika's en aubergines volgens de gripzakjes-methode. Het is een methode ontwikkeld door de wetenschapper Norman Deno om moeilijke zaden te laten kiemen. Hieronder leg ik deze methode uit. Waarom gebruik ik deze methode? Pepers, paprika's en aubergines zijn langzame kiemers. Het duurt dus lang vooraleer ze hun kopje boven de aarde steken en vooral ze komen niet gelijktijdig. Als je rechtstreeks zaait in potjes dan neemt dit veel plaats in. 
 
Hoe werkt dit nu?
 
Benodigheden:
Zaad
Plantenspuit met water
koffiefilter
schaar
alcoholstift
en natuurlijk een gripzakje
 
Als koffiefilter gebruik ik het liefst de grote koffiefilters dat werkt makkelijker. Maar je kan ook de kleine nemen. Op de foto staan de gewone koffiefilters.
 
  • Je knipt een grote koffiefilter in twee stukken waarvan je één gebruikt. Een normale koffiefilter hoef je niet te knippen
  • Je spuit dit goed nat met de plantenspuit met water. Daarna plooi je de filter in twee. Daarna nogmaals in twee plooien.
  • Je legt op één kant maximum 8 zaadjes. Je spuit ze nogmaals nat. Nu plooi je deze voorzichtig in twee zodat de zaden in het midden zitten. Het onderste deel (het puntje) vouw je een klein stukje naar boven zodat de zaadjes er niet kunnen uitvallen.
  • Nu neem je uw gripzakje en noteer eerst de naam op het gripzakje met een alcoholstift. Daarna plaats je de koffiefilter er in met het breedste stuk naar boven. Je doet de gripzakjes net niet toe, zodat er een kleine opening is.
  • Je plaats de gripzakjes op een warm plekje in huis. Dit mag een donkere plek zijn. Ze hebben momenteel geen licht nodig. Ze hebben enkel vocht en warmte nodig. Pepers, paprika's en aubergines vinden een 25 graden een ideale kiemingstemperatuur. Maar op kamertemperatuur lukt dit ook perfect.
  Kristof     29-01-2018 22:24     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Boerin -  31-01-2018

Echt gek dat dit mogelijk is. Volgend jaar test ik

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies