" />

Categorieën

Lentestress
De hele winter kijk ik uit naar de lente en kan ik bijna niet wachten op die eerste mooie lentedagen. Waar ik natuurlijk al helemaal op voorbereid ben. Dit jaar is het anders. De lente heeft me overvallen. De voorjaarsschoonmaak is nog niet klaar, maar de tuin is ready for take off. En daardoor heb ik nu lentestress. Normaal gesproken geeft de moestuin me rust en mindfulness maar er is nu zoveel te doen dat ik niet weet waar te beginnen. Het is tijd voor een lijstje.

Wat kan je zaaien in maart?

Binnen voorzaaien-> tomaten, bloemen, broccoli, muismeloen, peterselie, basilicum, bleekselderij, prei.

Buiten zaaien-> worteltjes, rucola, spinazie, radijs, snijbiet.

In de koude kas voorzaaien-> Sla en eventueel bietjes in zaaitrays.

Binnen voorzaaien.

Vanmorgen zat ik om half 9 al te zaaien. Vrije dagen moeten in tijden van drukte goed benut worden. Dus dat betekent vroeg opstaan en doorwerken. In januari werden de basilicum, bleekselderij, sla en peterselie al gezaaid. Deze zijn inmiddels goed gegroeid en bijna toe aan
verspenen. Vanmorgen zaaide ik de bloemen  (afrikaantjes, geurerwt, zinnia's, cosmos, zonnebloemen en goudsbloem), broccoli en winter/zomerprei. Ook de muismeloen is al
gezaaid. Dit is eigenlijk te vroeg, maar ze groeien zo langzaam dat wat eerder zaaien dan april best kan. Met hopelijk straks grotere planten als ze in mei naar buiten mogen.

Tomaten zaaien.

Ik ben dol op tomaten, zeker na vorige zomer. De zomer van 2018 was geweldig voor de buitenteelt. Weinig tot geen regen en geen phytophthora (schimmelziekte). Ik oogstte tomaten van ruim een pond.  Dat was 1 tomaat per tomatensalade.

Met het voorzaaien van tomaten wacht ik altijd tot half maart. De planten kunnen immers pas
na de IJsheiligen (half mei) na buiten. Natuurlijk kan er eerder gezaaid worden, maar mijn planten worden dan altijd heel lang en dun door gebrek aan licht en te veel warmte in de huiskamer.

Mijn stelregel is dan ook half maart zaaien, half mei naar buiten. Als je een kas hebt kunnen ze bij goede weersvoorspellingen uitgeplant worden rond eind april. In dat geval kan je begin maart zaaien. O ja, ik héb een kas maar gebruik deze voor zaailingen en die moeten eerst UIT
de kas voordat dat tomaten IN de kas uitgeplant kunnen worden.

Buiten zaaien.

In principe kan je in maart al buiten zaaien. Maar dan moet de grond al goed opgewarmd zijn. Hoe je dit kan zien? Als het onkruid gaat groeien kan je beginnen met zaaien. Maar de kans op vorst blijft aanwezig en zelf vind ik begin maart echt te vroeg. Dus ik wacht, nog even... Als je niet langer kan wachten, gewoon doen. Hou de weersvoorspellingen goed in de gaten en zorg dat je afdekplastic of fleece bij de hand hebt om je zaailingen af te dekken als het
onverwacht weer koud wordt.

Algemene zaaitips.
  • Gebruik zaaigrond om te zaaien. Deze heeft minder voeding dan gewone potgrond.
  • Als je zou zaaien in potgrond krijgen ze zaailingen teveel voeding. Zaaigrond kan je zelf maken met potgrond en (schelpen)zand.
  • Zaai 1 tot 1,5x zo diep als het zaadje groot is.
  • Kijk naar de tips achterop het zakje. Er staat vaak informatie op over de zaaiperiode, temperatuur en afstand (vooral handig bij buitenteelt).
  • Als het goed is heb je bij aankoop van je zaden gekeken naar de soort en periode. Bijvoorbeeld sla is er in allerlei soorten en maten maar ook voor elk seizoen. Let ook op de houdbaarheidsdatum. Is deze al verstreken, zaai dan wat meer omdat het kiempercentage vaak lager ligt.
  • Geef water met een broes. Hiermee kan je beter doseren en dit voorkomt dat je zaadjes verdrinken.
  • Dek je zaden zoveel mogelijk af zodat ze niet uitdrogen. Als ze ontkiemd zijn haal je de bedekking eraf. Hou wel in de gaten dat de zaden niet gaan schimmelen.
  • Laat de zaailingen in hun bakje staan tot ze 4 echte blaadjes hebben na de kiemblaadjes. Ze zijn dan sterk genoeg om te verspenen.
  • Verspenen is de plantjes in hun eigen potje zetten met potgrond zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen.
In de koude kas voorzaaien.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Zelf zaai ik in maart alleen sla en bietjes voor in de koude kas. Er zijn ook tuinders die het onzin vinden om bietjes voor te zaaien. En dat is het ook. Maar zelf vind ik het leuk om ze in de kas op te kweken, ze ontkiemen wat sneller dan in de volle grond en door ze in een zaaitray te zaaien blijven de wortels intact. Want wortelgroenten mag je tenslotte niet verspenen, daar houden ze niet van. Dan krijgen ze stress.
Lentestress.

Op mijn blog staan nog meer moestuintips voor maart.
      08-03-2019 09:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.