" />

Categorieën

MadameMoes aan de inmaak
Mmmm, wat ruikt het hier lekker! De Man loopt met grote passen snuivend richting de pan waar een gigantische lading tomaten in zit. 11 Kilo om precies te zijn. 
 
‘Eigen oogst?’ wordt er gevraagd. 
 
Sja... heb je buiten gekeken? Het is wel duidelijk wie het tuinwerk in Huize Moes doet. Niet De Man! In deze aanhoudende regenbui is er geen tomaat meer te bekennen in onze tuin. Het is ook al aardig koud inmiddels. Sommige tuinvrienden hebben zelfs al nachtvorst gehad. Tomaten houden niet van kou en al helemaal niet van al die plensbuien! De eigen planten zijn dan ook 3 weken geleden gerooid. De onrijpe tomaten zitten in papieren zakken met een banaan erbij, te wachten totdat ze een mooi blosje krijgen. Een kartonnen doos of een krant is bij gebrek aan papieren zakken natuurlijk ook prima. Voor de banaan is geen ander alternatief. So you know! 
 
Het is dan ook geen eigen oogst deze pan vol tomaat, maar wel eigen saus. Het is geen ingewikkeld recept, maar het smaakt zo veel beter dan gekochte saus. Is het je eerste inmaak en wil je vooral even aankijken of het bevalt? Gewoon doen, ik garandeer je dat het gaat bevallen! En wat kan er nou mis gaan? Hup, schroom aan de kant en hakken maar!
 
Zorg voor schone glazen potten met een metalen deksel. Hak potjes zijn ideaal, maar sausflesjes natuurlijk net zo goed. Als de deksel maar goed is, dat is het voornaamste. 
 
Spoel alles goed af met kokend water en blijf er van af, want ze zijn nog heet. Auw... nog zo gezegd, heet! 
 
Ga naar je lokale Turkse supermarkt en koop daar een kistje tomaten. Zeg dat je saus gaat vragen en vraag om een mooie prijs gezien de hoeveelheid. Kijk er lief bij. Het lukt vast!
 
In de gemiddelde tomatenkist zit 5 kg tomaten. Houd dat maar aan voor een eerste keer. Gebruik je nooit zo veel tomatensaus? Dan heb je een heerlijk aardigheidje om mee te nemen bij je volgende bezoek aan je moeder (tuhtuhtuh, nóóit met lege handen bij moeders aankomen joh!), collega, buur of vriend. 
Dat kunnen zij ook waarderen en wie eet er nou géén pasta?Precies! Ie-der-een eet pasta. 
 
Zorg voor een flinke bol knoflook, 2/3 dito uien, 1 peper voor wat pit of meer als je dat lekker vindt, een flinke hand thijm, oregano, 2 takjes rozemarijn en wat zwarte peper en zout uit de molen. 
 
Hak je ui en knoflook klein en bak dat zacht in een royale laag olijfolie. Doe er dan de peper(s) bij die je klein hebt gesneden. Zo voorkom je brandende verrassingen tijdens het eten en heb je hoogstens een lekkere tinteling in de mond.
 
De tomaten heb je ontkroond en kleiner gesneden. Het hoeft niet heel fijn, het wordt vanzelf klein in de pan. Doe alles in de pan erbij met wen flinke snuf zout en versgemalen zwarte peper en laat gerust een uur of 3, 4 pruttelen in de pan. Dan kan alles een geconcentreerde, goede smaak krijgen. Hoe wateriger je saus, hoe minder smaak. Dat willen we niet na al dat werk met tranende ogen boven de uien alsof je net verlaten bent. 
 
Wil je tomatensoep, dan is een uurtje pruttelen genoeg, maar we gaan voor saus luitjes. Even doorbijten nu hoor. Je bent al lekker bezig. Laag vuurtje en ondertussen doe je de vaat, kook je het avondeten of doe je gewoon niks. Lekker op de bank met de beentjes omhoog, terwijl het lage vuur het werk doet. Op het laatst, wanneer de boel is uitgeprutteld, voeg je er nog een flinke hand fijngesneden basilicum aan toe. Even doorroeren en voilà. Klaar. Tenzij je een gladde saus wilt. Dan moet je de blender erbij pakken, maar dat doe ik zelf niet. 
 
Er zijn genoeg variaties met paprika’s, Italiaanse kruiden, een scheutje witte wijn, mmm, zo veel mogelijkheden nog voor deze saus! Maar eerst maar eens deze versie uitproberen zou ik zeggen. 
 
De schone potten vul je het liefst met een weck trechter, want die hebben zo’n heerlijk wijde mond, maar goed mikken is natuurlijk ook mogelijk. Vul je pot bijna tot aan de rand - flink vol dus- en draai de deksel goed vast. Pas op voor je handen, wat zei ik nou? Heet! Laat alle potten op zijn kop afkoelen. Omdraaien, met een doekje er langs om de druipers af te vegen en drukken op de deksel of hij wel vacuüm is getrokken. Vanwege het hoge zuurgehalte gaat het zelden mis met tomaten in pot waarvan de deksel goed van is vast gedraaid.
 
Niet vacuüm? Aaah, das balen. Maar gelukkig ben je er vroeg bij.  Bodempje olijfolie in de pan, potje niet gelukte tomatensaus erbij, opwarmen, scheutje slagroom erbij, een paar blaadjes basilicum er over en smullen maar. 
De tomatensaus die wél vacuüm is, blijft wel een jaar goed en gebruik je in de lasagne, pasta of waar je je gekochte saus voor zou gebruiken. Het smaakt alleen zo veel lekkerder dan de gekochte variant. Begin maar met potten op te sparen. Er volgen spoedig jam recepten om van te smullen... Er is werk aan de winkel! 
  MadameMoes     13-10-2019 08:40     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Madame Moes -  28-10-2019

@Sjouk dat wist ik niet! Ga ik de volgende x proberen. Wat jammer dat ij het een uur geleden niet wist. Heb sambal gemaakt en alle potjes staan... precies. Op hun kop!

 sjouk f.. -  25-10-2019

Beste mensen, ik heb me net aangemeld als lid! Wat een leuke groep! Ik ben alles nu aan het verkennen. Nu lees ik net hoe je die heerlijke tomatensaus kunt maken. Verrukkelijk! Wel heb ik nog een tip! Volgens de nieuwste richtlijnen voor de inmaak is het niet noodzakelijk om de potjes op de kop af te laten koelen. Rechtop staand trekken ze ook prima vacuüm en zo blijven de deksels schoon aan de binnenkant!

 Maria -  19-10-2019

Gelijkaardig blijkbaar met confituur maken. Volgend ga ik dit ook eens testen.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies