" />

Categorieën

Resultaten nieuwe zaaimethode
Op 26 december was ik gestart met het zaaien van pepers volgens een nieuwe methode. Exact 1 maand later heb ik de pepers verspeend. Ik vulde hierbij gripzakjes met zaaigrond. Voor meer info kijk eens op Pepers zaaien nieuwe methode. Ik ga deze nieuwe methode nu vergelijken met de Deno-methode en Rootrainers.

Ontkieming

Ik zie geen wezenlijk verschil in de opkomstpercentages bij de verschillende methodes. Qua snelheid van ontkieming vond ik deze nieuwe methode en de deno-methode iets sneller gaan dan Rootrainers of gewone potjes. Dit komt door het gebruik van gripzakjes. Hierdoor zorg je voor een constant vochtig en warm klimaat voor de zaadjes. Je kan ook huishoudfolie gebruiken over rootrainers en gewone potjes om de ontkieming te versnellen.

Ruimte gebruik

Sowieso dat qua ruimte gebruik de deno-methode wint. Op de tweede plaats staat dan zaaigrond in gripzakjes. En dan rootrainers en gewone potjes. Kleine kanttekening: Bij de deno-methode moet je de planten reeds verspenen nadat ze kiemblaadjes hebben, zodat je de planten sneller in grotere potten moet zetten.

Tijd gebruik

Je hebt de minste tijd nodig bij de zaaigrond in gripzakjes. Hier moet je als handeling gripzakjes vullen met zaaigrond, zaaien, vochtig houden en verspenen. Dan heb je het gebruik van gewone potjes. Daarna heb je het gebruik van de Rootrainers. Bij rootrainers steek je veel tijd in hun te vullen met zaaigrond. Ook moet je heel voorzichtig te werk gaan bij het verspenen, aangezien het materiaal redelijk fragiel is. De deno-methode neemt de meeste tijd in beslag. Je moet hierbij de koffiefilters voorbereiden, vochtig houden, regelmatig de koffiefilters controleren en het verspenen moet je heel voorzichtig doen.

Verspenen

De makkelijkste methode om plantjes te verspenen is met Rootrainers. Je moet wel voorzichtig zijn, omdat het materiaal fragiel is. Maar je vouwt de Rootrainers open zoals een boek. Dan heb je de deno-methode. Je moet ze wel super voorzichtig verwijderen, maar je ziet de wortels wel zeer goed zitten. Zaaigrond in een gripzakje of gewoon zaaien in een platte bak. Hierbij kunnen wortels in elkaar verstrikt geraken. Bij het verspenen kan je hierdoor wortels beschadigen.

Rouwvarenmug

Dit zijn kleine mugjes die nauwelijks kunnen vliegen, maar hun larven knabbelen aan wortels. De eitjes van de rauwvarenmug zijn reeds aanwezig in potgrond. En ze komen tot ontwikkeling bij een vochtig en warm klimaat. Wanneer je zaait dus. Bij de deno-methode heb je geen last van de rauwvarenmug. Echter je moet ze bij de deno-methode wel snel verspenen. En vanaf dan kan je problemen hebben met de rauwvarenmug. Bij de nieuwe methode met zaaigrond in een gripzakje heb ik op 40 zakjes slechts 3 muggen gezien. Ik vermoed dat de rauwvarenmug het moeilijk heeft om zich te verplaatsen vanwege de gripzakjes. Bij Rootrainers en het gebruik van gewone potjes zal je het meeste last hebben van de mug. Je kan de rauwvarenmug het dan knap lastig maken door de bovenkant van de zaaigrond af te dekken met een laagje scherp zand (speelzand of rijnzand).

Algemeen

Rootrainers vind ik een zeer ingenieus systeem. Je kan makkelijk de wortels van de planten bekijken en makkelijk verspenen. Doordat ze allemaal in een apart vakje zitten, kan je ook gerust verschillende variëteiten zaaien (zolang je dit correct noteert). Het kost helaas veel tijd om ze te vullen met zaaigrond en om ze te verspenen. Ze nemen wel minder plaats in tov zaaien in een platte bak. En je hebt meer last van de rauwvarenmug. Op zich een ideaal systeem als je niet extreem veel zaait en dus eerder gaat voor kwaliteit dan kwantiteit.

Deno-methode vind ik een wonderlijk systeem, omdat je zaait zonder grond te gebruiken. Het is een systeem dat heel weinig plaats inneemt in de beginfase. En je hebt in de beginfase ook geen last van de rauwvarenmug. Een nadeel is dat je redelijk wat tijd nodig hebt om deze methode toe te passen. Ook mag je met dit systeem niet te laks zijn. Als je de koffiefilters te weinig controleert, dan zullen er kiempjes uitdrogen of te laat verspeend worden. Een ideale methode om kiemtesten te doen en om moeilijke kiemers te zaaien.

Zaaigrond in gripzakjes vind ik de methode die een mooi compromis is. Het grootste voordeel voor mij is dat deze methode minder tijd vergt dan de andere methodes. Je hebt ook meer ruimte om fouten te maken. Als je eens de zaden/kiempjes vergeet te controleren of minder nauwgezet controleert, dan heb je minder kans dat er iets misgaat tov de andere methodes. Het nadeel is dat je wat plastiek afval genereert en dat je meer kans hebt om wortels te beschadigen. Ik vind het een goede methode als je veel zaden wil ontkiemen en het is meer dummy-proof.
      28-01-2019 14:47     Reacties ( 7 )
Reacties (7)
 Kristof - De Tuinschuur -  28-01-2020

Hey Jan, Om te ontkiemen hebben de zaadjes geen licht nodig. Nadien gebruiken we sinds 2 jaar lampen. Goeie lampen zitten rond 6500 kelvin (daglicht). Je zet de lampen op 10 à 15 cm van de planten. Een raam op het zuiden gaat ook. Afhankelijk van het peperras en de temperatuur kan je starten zonder lampen rond eind januari, begin februari. Vooral chinense soorten kan je best vroeg mee starten, omdat deze een lange tijd nodig hebben om rijpe pepers te produceren.

 Jan van Triest -  24-01-2020

Gebruiken jullie lampen voor de kieming? Om te voorkomen dat de zaailingen lang worden?

 MadameMoes -  01-02-2019

Ik ga volgend jaar de pepers ook alleen in gripzakjes zaaien. Ik vond dat supersnel gaan! Kwamen als eerste op en zijn toch een centimeter groter dan de rest die ik traditioneel in een bakje heb gezaaid. Deno methode ben ik geen fan van. Dat gepriegel is helemaal niks voor mij. Bedankt voor deze goede tip!

 Kristof - De Tuinschuur -  30-01-2019

@Wim. Ik ben benieuwd naar jouw resultaten. Je mag ze steeds op onze facebookpagina posten. @Loebas&Lies Dank u!

 Lies -  30-01-2019

Klinkt zeer praktisch. En wauuuuw wat een mooie planten. Ik ben jaloers. Groetjes, Lies

 Loebas -  30-01-2019

Interesting!!!!!!

 Wim -  30-01-2019

Goed bezig! Ik heb vorige week ook via jouw methode gezaaid.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies