" />

Categorieën

Tomaten eindelijk!

 
Ik kweek enorm graag tomaten. Waarom? Omdat een zelfgekweekte tomaat veel lekkerder is dan een supermarkt-tomaat. Eenmaal een zelfgekweekte tomaat gegeten, dan wil je nooit meer een andere tomaat eten. En tomaten zijn ook super divers. Wist je dat er meer dan 8000 verschillende variëteiten bestaan? Dus alle vormen, kleuren, klein, groot, .... wat je maar kan bedenken het bestaat.
 
Het kost me moeite om te wachten met zaaien van tomaten. Je begint best pas vanaf maart met zaaien van tomaten. Tomaten zijn snelle groeiers die zeer veel licht nodig hebben. Begin je voor maart, dan zet je ze best onder kunstlicht. Maar uiteindelijk ga je dan grote planten hebben in huis. 
 
Tomaten zaai je best op kamertemperatuur. Ze kiemen na een week al en het zijn makkelijke kiemers (beetje onkruid eigenlijk). Eenmaal als ze boven komen hebben ze heel veel licht nodig. Zet ze op een vensterbank met het meeste licht! Zoniet gaan ze fileren (lang en zwak worden). Zet ze liever in een wat koudere ruimte (15 graden) dan in een te warme ruimte. Heb je ook pepers en paprika's, dan merk je echt wel het verschil. Tomaten kiemen makkelijk. Tomaten hebben eerder licht nodig dan warmte (pepers en paprika's omgekeerd). En tomaten houden er van om verspeend te worden (naar een grotere pot brengen). Een tomaat ga je verspenen als ze de eerste 2 echte blaadjes heeft gemaakt (de eerste blaadjes zijn de kiemblaadjes).
 
Soms worden tomaten aanzien als moeilijk te kweken groenten. Ik vind helemaal van niet. Het belangrijkste om weten is dat ze niet graag water/vocht op hun hebben. Dus om minder kans te maken op de tomatenziekte zet je ze best onder een dakje (maar zonder gaat ook) en moet je zien dat er voldoende ventilatie is. Wil je meer weten? Ik heb een hele pagina over tomaten geschreven-> www.detuinschuur.be/moestuinbijbel/tomaten

Op de foto zie je net gezaaide tomaten in zaaigrond die net water hebben gekregen met een plantenspray. Elke dag deze zaadjes goed nat houden.

 

      09-03-2018 13:40     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.