" />

Categorieën

Witloof

Witloof Middelvroeg
Witloof
De teelt van witloof verloopt in 2 fases. In de eerste fase gaan we de witloofwortel kweken. We behandelen in deze fase het witloof dus als een wortelgewas. Wortelgewassen hebben weinig...
€ 1,00
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 

De teelt van witloof verloopt in 2 fases.
In de eerste fase gaan we de witloofwortel kweken. We behandelen in deze fase het witloof dus als een wortelgewas. Wortelgewassen hebben weinig meststoffen nodig en witloof heeft zelfs een arme grond nodig om goed te groeien. De grond moet goed los zijn om rechte wortels te krijgen. Je kan een losse grond verkrijgen door compost in de grond in te werken. Je zaait de witloof rechtstreeks in de volle grond tussen eind april en begin juni. Je laat 30 cm tussen een rij en 12 cm in de rij. Heb je veel last van een vochtige bodem, dan kan je beter zaaien op ruggen. Tussen eind september en begin december kan je het witloof rooien. Je laat dan de plant in de moestuin liggen voor 2 weken. Het witloof heeft deze rustperiode nodig om straks goeie dikke kroppen te maken. Leg het witloof zo dat de bladeren over de wortels van de vorige rij liggen. Zo bescherm je de wortels tegen een te felle zon.

In de tweede fase gaan we het witloof 'trekken' (=krop laten maken). We gaan nu het blad van de wortels verwijderen. Je moet het hart nog laten staan. Je laat ongeveer 2à3 cm van het blad aan de wortels. Daarna werk je de wortels ook bij. Je snijdt ze onderaan af, zodat je ongeveer 20 cm aan wortels over houdt. Nu kan het intafelen beginnen. Weet dat je ook een deel van je wortels tot 6 weken koel en droog kan bewaren. Ga je alles direct intafelen, dan zal alles ook in één keer te oogsten zijn. Intafelen kan je doen in een serre/kas, gewoon buiten (liefst overdekt) of in een kelder/zolder. Je zorgt voor een afgegraven stuk van 25 cm diep. Je vult deze eerst met enkele centimers arme grond (zaai -en stekgrond = potgrond met zand er door). Daarna plaats je de wortels een beetje schuin tegen elkaar in de put waarbij ongeveer 2 cm van de wortel boven de grond steekt. . Daarop gooi je weer een laagje arme grond. Nu geef je voldoende water. Nu kan je verder afdekken met potgrond, stro, hooi of jutte zakken. Daarna bedek je dit alles met een zwart zeil. Tussen 3 à 5 weken kan je dan witloof oogsten (afhankelijk van de temperatuur en dikte van de deklaag). Tip: Je kan ook met de dikte van de deklaag spelen, zodat het oogsten van het witloof meer gespreid is. Bij het oogsten van het witloof breek je de kroppen schuin af. Probeer dit steeds met hetzelfde hand te doen. Zoniet kan je roestplekken maken op jouw mooie kroppen.

Witloof Hollandse Middelvroeg heeft een heerlijke smaak. Er zitten ongeveer 75 zaden in een zakje. De latijnse naam is Cichorium intybus. De leverancier is De Bolster.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies