" />

Categorieën

De tuin (bijna) winterklaar
Brrrr, het is koud zeg! Nou jaaaa...fris dan. Herfst heet dat. Het is nog steeds te warm voor de tijd van het jaar, maar ineens 10 graden kouder voel je goed.
'Hup, we gaan de tuin in!' roep ik meer tegen mezelf dan tegen de kinderen. Het klinkt enthousiaster dan ik daadwerkelijk ben. (Jezelf motiveren is soms ook een dagtaak). Met een boterham in de hand en klaar voor de vrieskou, hobbelen de kinderen achter MadameMoes aan.  
 
Met de groene kliko voor GFT-afval in de hand, loop ik de moestuin in. In de beperkte tijd die ik heb, wil ik uiteraard veel te veel doen. Dahliaknollen eruit, yacon oogsten, mulchen waar nodig en... Ik kijk wel hoe ver ik kom, met kinderen die vast andere dingen willen dan ik. Snel aan de slag dus! 
 
Zonder verdere plan van aanpak, begin ik te trekken aan de tomatenplanten die ook eruit moeten. ‘Ik kom je helpen mamaaaaa, die rode tomaatjes pluk ik voor jouwwww!' roept Orman die is aangesneld met een pindakaassnor. Mijn tuinhulp is er altijd als de kippen bij wanneer er iets te snaaien valt, ook wanneer ik het zelf niet door heb. Ondertussen plukt de oudste samen met de snotterende jongste telg de laatste aardbeien. ‘De witte is niet zo hard, is die ook lekker?’ vraagt Kind1 vertwijfeld. Wanneer ik aanmoedig om gewoon even te proeven, vallen ze in de smaak en in no time zijn alle witte aardbeien spoorloos. De jongste telg doet nog niet aan onderscheid en propt elke aardbei, rijp of niet, in zijn mondje. Als je snot eet, maakt de rest natuurlijk ook niet uit voor je smaakpapillen. Dat is dan wel weer een voordeel. 
 
Met iets meer beleid pluk ik de laatste tomaten en trek dan de planten eruit. Alle tomaten mik ik in de emmer naast me en de planten in de kliko. De tomaten gaan hopelijk nog narijpen. Sjonge, jonge, het is op een paar dagen na november en nog steeds tomatenplanten in de Hollandse buitenlucht. Als je me dat begin dit jaar had verteld, had ik je vol ongeloof aangekeken. 
 
De laatste klimboon die ik had laten groeien voor zaden, knip ik netjes af zodat ze de stikstofbolletjes weer terug aan de grond kunnen geven. Mooi systeem vind ik dat. Ik had gelezen dat peulvruchten dat doen, maar tot een paar jaar geleden nooit actief geregistreerd, tot ik iets te hardhandig aan het onkruid wieden was. Stond ik daar met een bonenplant in mijn handen met allemaal kleine bolletjes aan de wortels. Hoe ingenieus van Moeder Natuur! Weer wat geleerd. Ik mag dan wel zo vrij zijn mezelf MadameMoes te noemen, maar er is genoeg in de tuinwereld waar ik geen kaas van heb gegeten. Maar al doende leert men. Onwetendheid moet vooral geen belemmering zijn om te (moes)tuinieren. 
Het is een fijne hobby om je hoofd leeg en je handen vuil mee te maken. Mijn nagellak kan er over meepraten. 
 
Ondertussen wordt er nog een bosje bloemen voor papa geplukt. ‘Omdat ik hem zo lief vind’ geeft mevrouw als verklaring. De laatste latherussen en gele Afrikaantjes worden hardhandig eraf getrokken dat het een lieve lust is. Gelukkig moet de tuin winterklaar en hebben ze toch niet lang meer. Nog wat aardbeien die niet tegen het getrek konden ertussen, hoppaaa. ‘Papa gaat hier heel blij van worden’ zegt Kardelen serieus. Ik kan het alleen maar beamen. Iedereen wordt blij van bloemen. 

Ik kijk wat om me heen en twijfel wat ik nog ga doen om de tuin winterklaar te maken. De jongste begint hangerig te worden. Er valt altijd meer te doen in de tuin, maar de kleine man moet naar bed. MadameMoes vindt de break ook wel fijn. Met bloemen, een emmer vol onrijpe tomaten en snotterende kinderen gaan we naar binnen. 
  MadameMoes     29-10-2018 21:19     Reacties ( 7 )
Reacties (7)
 Koen -  06-11-2018

Echt tof geschreven! Iemand goeie tips qua bloemen in de moestuin?

 Mien -  02-11-2018

Grappig van het snot. Kan het me zo voorstellen.

 Zomaar -  30-10-2018

Leuk geschreven

 Kristof -  30-10-2018

@Jamal: Zeer goeie tip van MadameMoes! Daarmee dat men kolen vaak het volgend seizoen plaatst op het groentebed waar de peulvruchten hebben gestaan. Kolen hebben graag veel stikstof in de grond. @Hilde: We zijn echt fier dat MadameMoes voor ons blogs schrijft. Ze kan dagdagelijkse situaties zo levendig beschrijven alsof je ze zelf aan het meemaken bent. @MadameMoes: Goed bezig!

 Hilde -  30-10-2018

waaw, dit is reuze geschreven.... ik kan me het tafereel zo direkt inbeelden! Als Madame Moes zo blijft schrijven, ga ik hier nog dikwijls komen lezen!

 MadameMoes -  30-10-2018

Leuk h?! Hebben alle peulvruchten. Voortaan niet meer eruit trekken, maar gewoon laten zitten. Een prachtige verrijking van je aarde zonder er moeite voor te doen ;-)

 Jamal -  30-10-2018

Dat wist ik niet van de stikstof in de bonen. Dank u voor de tip.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies