" />

Categorieën

WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN
 
 
Ik heb niet de lotto gewonnen. En je bent ook niet op een website terecht gekomen waarbij je zogezegd iets gewonnen hebt. Ik vroeg me af wat iemand te winnen heeft aan een moestuin? Wat zijn zoal de voordelen. Ik ontdekte een WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN situatie. Hieronder de 8 voordelen van een moestuin.
 
Psychologisch
 
Onderzoek heeft al reeds uitgewezen dat mensen met een moestuin zich gelukkiger voelen. Komt het door de sociale contacten? Komt het omdat men even kan ontsnappen van de wereld? Komt het door het leven op het ritme van de seizoenen? Mijn mening: Ik denk dat de moderne mens op korte tijd is terecht gekomen in een complexe samenleving. Enkele generaties geleden leefde de mensen in een eenvoudige samenleving. Ik denk dat ons menselijk brein deze snelle evolutie nog niet volledig heeft verwerkt. Vandaar dat de huidige opkomende ziektes vooral stress gerelateerd zijn. Een moestuin kan je dan even terug brengen terug naar de basis van het leven: voedsel verbouwen voor je gezin. Meer basic kan het niet zijn.
 
 
Gezondheid
 
Als je een moestuin hebt, dan zal je automatisch ook meer bewegen. Een moestuinder staat er misschien niet bij stil, maar hij doet eigenlijk ook aan sport tijdens het wieden, planten en oogsten. Niet alleen ben je meer in beweging, je eet ook meer verse groenten, fruit en kruiden. Dus onbewust ga je ook gezonder leven.
 
Culinair
 
Door te werken in de moestuin leer je steeds nieuwe smaken, kleuren, geuren en texturen kennen. Als je zoveel moeite hebt gestoken om zo’n heerlijke groeten op te kweken, dan ga je automatisch ook op zoek naar het steeds verbeteren van jouw gerechten. Een moestuin kan de kok in jou inspireren, maar ook omgekeerd. De smaak dat je op het bord tovert zal steeds smaakvoller zijn, aangezien je werkt met verse biologische producten. Je zal ook veel meer diversiteit kunnen brengen. Neem nu een tomaat. Volgens de supermarkt zijn er ongeveer 8 variëteiten. In werkelijkheid zijn er duizenden variëteiten.
 
Lokale natuur
 
Vele mensen hebben een tuin en denken dat ze zo een stukje natuur hebben. De meeste tuinen bestaan bijna voor 100% uit een gazon. Het ziet er groen uit, maar eigenlijk is het een soort van groene woestijn voor de lokale fauna en flora. Wil je echt graag terug zoveel vlinders zien als in je kindertijd of terug van die grote zwermen mussen zien rond fladderen. Doe er dan zelf iets aan! Zorg voor verschillende planten, bloemen, struiken en bomen die liefst op verschillende tijdstippen bloeien. Ook een moestuin draagt hier zijn steentje bij. Een moestuin kan voor een rijk bodemleven zorgen. Maar ook voor een diversiteit aan insecten (zoals vlinders) die dan weer vogels lokken. Kleine tip: Plant bloembollen die vroeg bloeien zoals krokussen en narcissen. Zij zullen niet alleen voor kleur in je tuin zorgen, maar ze zorgen er ook voor dat er reeds eten (stuifmeel) is voor de bijen wanneer er weinig ander voedsel is.
 
Milieu
 
Als heel veel mensen een eigen moestuintje hebben, kan dit ook een impact hebben op het globale milieu. Doordat een deel van je voeding afkomstig is van je eigen tuin, is er minder transport nodig om het voedsel bij de consument te brengen. Mensen met een moestuin zullen ook eerder eten wat rijp is in een bepaald seizoen. In de voedselindustrie zullen bepaalde gewassen meer geforceerd worden (door verwarming, extra licht,…) waardoor er meer energie verbruikt wordt om het voedsel op te kweken. De voedselindustrie zal steeds landbouwgronden beplanten met één soort gewas, om zo makkelijker te kunnen  bemesten, ziekte te bestrijden en te oogsten. Groot nadeel is dat hierdoor de lokale diversiteit aan fauna en flora onder druk komt te staan.
 
Opvoeding
 
Als je aan kinderen tegenwoordig vraagt vanwaar groenten en fruit komen, dan zullen ze zeggen uit de winkel. Onze band met ons voedsel is doorheen de jaren verwaarloosd. Het is tijd om onze kinderen terug te leren vanwaar ons voedsel komt. Als je jouw kind een klein stukje moestuin geeft waar ze zelf wat mogen zaaien of planten, dan zullen ze veel vlugger geneigd zijn om al dat lekkers eens te proeven. Je geeft ze zo een opvoeding waardoor ze op een natuurlijke manier leren wat gezond eten is zonder hen te pushen om groenten te eten. Hierdoor zorg je er ook voor dat jouw kinderen meer buiten gaan zitten ipv voor een computer of een TV
 
Financieel
 
Een zekerheid in het leven is dat alles steeds duurder wordt. De voedselprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. En de voedselprijzen zullen in de toekomst nog stijgen. Op een stukje moestuin van 40m² kan je tot 1000 euro besparen als je de oogst verrekend naar winkelprijzen. Je moet dan wel een begininvestering doen van (kwalitatief) tuingereedschap en van zaden en pootgoed.  
 
Sociaal
 
De moestuin zorgt niet alleen voor een nieuwe culinaire verrijking, maar ook voor een sociale. Moestuinders zoeken elkaar op voor raad, maar ook om zaden en planten te ruilen. Als moestuinder zal je ook geconfronteerd worden met een te veel aan oogst. Je kan zo vrienden, kennissen en familie blij maken met jouw heerlijke overschotten. Maar ook lekker schaamteloos stoefen met foto’s van jouw moestuin op sociale media en fora. Ook een interessant punt voor lokale overheden. Door openbare moestuinen (volkstuintjes) te ondersteunen gaan mensen meer interacties aan met elkaar in een bepaalde buurt en het zorgt ook voor een sociale controle. Volkstuintjes kunnen een buurt op een zeer goedkope manier verrijken.

 
    25-11-2016 18:06     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 moes-tapha -  03-02-2017

Ik ben het helemaal met je eens! Ik werk nu twee jaren aan mijn moestuin en ik ben een veel gelukkiger mens geworden! Aanbieding

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies