" />

Categorieën

Momenteel schrijven 2 personen hier op regelmatige basis een blog. We stellen ze even voor:
 

Melek’s bio:
 
Melek Doğan aka MadameMoes
 
Melek is naast moeder van 3 kinderen (2014, 2015 en 2017) óók fervent moestuinierster in de Hollandse zon, Neerlandica en goedgemutste betweter. Wanneer ze niet aan het wroeten is in de aarde, kinderen bij de frambozen wegjaagt, of in potten en pannen roert voor De Groene Smulpaap, schrijft Melek voor diverse media zoals website4mama.nl. Als MadameMoes blogt ze voor detuinschuur.be
 over haar tuinbelevenissen en geeft ze ook haar recepten prijs. 

 
Kristof's bio:

Kristof is de oprichter van De Tuinschuur. Zijn missie in het leven is iedereen laten proeven van zijn passie de moestuin. Kom je hem tegen dan krijg je waarschijnlijk wat zaadjes toegestopt. Hij is ook vader van 3 kindjes(Helena, Elias en Boris) en hij woont met zijn toekomstige vrouw Kaat in Kortenberg (België). Hij zal voornamelijk veel bloggen over tomaten en de ontwikkeling van De Tuinschuur zelf.


We proberen hier regelmatig een blog te posten. Heb je vragen reageer maar op de blog. Wij zullen dan antwoorden. 

Weet wel dat meerdere wegen naar Rome leiden. Wij beschrijven onze manier van moestuinieren. Dit wil niet zeggen dat er geen andere manieren zijn of zelfs betere manieren.


Wil je graag zelf een blog posten? Graag! Stuur ons een mail. Je mag ook een persoonlijk website posten in je blog.

Verspenen

  Kristof     09/03/2018     Reacties (0)


Verspenen. Wat is dat nu weer? Als je zaait dan zaai je meestal eerst een zaadje in een klein potje of verschillende zaden in een bak. Verspenen is wat je doet als je het kleine kiemplantje overbrengt in een grotere pot. Wanneer ga je verspenen? Dit doe je standaard nadat de eerste echte 2 blaadjes gevormd zijn (er worden eerst 2 kiemblaadjes gevormd en daarna komen de eerste echte blaadjes). Op het moment dat de eerste echte blaadje gevormd worden is al het voedsel van de zaaigrond op en heeft het kiemplantje de bodem bereikt met zijn wortels.
 
 
Op de foto zie je hoe ik paprika’s en pepers heb verspeend. Ik heb mijn kiemplantjes een beetje langer laten groeien dan de standaard. Ik werk met een speciale tray (rootrainers) waardoor ik ze een beetje langer kan laten groeien. Uiteindelijk heb ik ze nu moeten verspenen, aangezien ze gestopt waren met groeien.
 
Als je kiemplantjes verspeend, wees dan zeer voorzichtig. Zeker bij het uitnemen van de wortels moet je uiterst voorzichtig zijn. Het zijn op dat moment als het ware baby’s. Daarom is het ook raadzaam als je verschillende zaden zaait in een bak ze voldoende ruimte te geven. Als je wortels moet ontwarren van elkaar dan kunnen er wel eens kiemplantjes sneuvelen.
 
De kiemplantjes zet je dan standaard over naar een P9-potjes (9 diameter) met potgrond. Hierin zit dan voedsel genoeg tot aan het uitplanten van de planten (meestal 6à8 weken, kijk even op de zak). Belangrijk is om de kiemplantjes rijkelijk langs boven water te geven. Dit doe je niet omdat ze nu dorst hebben, maar om er voor te zorgen dat alle wortels gaan kleven aan de potgrond (zo verwijder je holtes van lucht). Vanaf dan is het interessanter om planten langs onder water te geven. Dit kan je makkelijk realiseren door de potjes in een bak te zetten. Hierin moet je een mooi evenwicht vinden tussen niet te droog en niet te nat. Dit leer je door ervaring.
 

Lees meer

Reclaim the seeds zaterdag 10 maart 2018 Leuven

  Kristof     28/02/2018     Reacties (2)

Je kan zaden kopen bij een tuincentrum of je kan ook zaad aankopen online bij een zadenhandelaar. Wat ook een leuke optie is, is een zadenbeurs zoals Reclaim the seeds. Vorig jaar was ik voor de eerste keer als bezoeker op Reclaim the Seeds. En ik droomde toen nog om ooit zelf te staan op deze zadenbeurs. Dit jaar kan ik deze droom al realiseren (vooral dankzij mijn verloofde Kaat Pepermans). Spannend!!!

Voor degene die Reclaim the seeds nog niet kennen:

Het is ontstaan in Nederland als protest tegen een nieuwe Europese wetgeving waardoor grote bedrijven patenten kunnen nemen op zaad. Dit evenement was al snel overgewaaid naar Vlaanderen. In Vlaanderen wordt dit georganiseerd door Velt. Vorig jaar vond Reclaim the seeds plaats in Sint-Niklaas. Dit jaar gaat het door in het provinciehuis te Leuven (vlakbij het station).

Naast een protestactie tegen een wetgeving is het vooral een leuke en aangename zadenbeurs. Er staan dus vooral handelaars en kwekers met diverse zaden. Er is ook een ruiltafel waar men met elkaar kan ruilen. In de praktijk liggen er vooral veel tomatenzaden en grabbelt iedereen wat mee zonder effectief te ruilen. Je hebt ook infostanden en enkele standhouders met planten, pootgoed en gereedschap. En er is ook kinderanimatie aanwezig. De toegangsprijs is 3 euro. Maar op deze manier steun je natuurlijk ook de werking van Velt.

Dus spring eens binnen op deze leuke zadenbeurs. Voordeel is als je dan zaden koopt dat je geen verzendingskosten moet betalen. Zeg even 'hallo' aan onze stand en ik geef jou een gratis zakje zaad.

Lees meer

Wedstrijdje Ajuin

  Kristof     20/02/2018     Reacties (0)

Op het moestuinforum wordt er ieder jaar een wedstrijdje georganiseerd rond een bepaalde groente. De bedoeling is steeds om gedurende een periode deze bepaalde groente te kweken om dan de zwaarste, grootste, meeste,… van deze groente te behalen. Er verschijnt dan een ranking met een kleine prijs voor de winnaar. Ik vind het altijd plezierig om aan mee te doen. Het is niet voor de winst dat ik mee doen, maar voor de ervaring. Klinkt misschien nogal cliché. Maar het is leuk om allen samen exact dezelfde groente te kweken en daarvan het hele proces te volgen. Je kan dan zien wat werkt of wat eerder een fabeltje is.
 
Dit jaar gaat het over de Ajuin en dan wel over de Ajuin Exhibition. De bedoeling is om de zwaarste ajuin te kweken in de periode januari tem augustus. Persoonlijk had ik nog geen ervaring om ajuinen zelf te zaaien. Ik kocht ajuinen steeds als pootgoed. Dus ik doe sowieso een leuke ervaring op. Ik heb reeds geleerd dat ajuinen die gezaaid worden minder de neiging hebben om te schieten (zaad maken) en dus een hogere opbrengst hebben. De winst zal er dit jaar zeker niet inzitten, aangezien ik  pas begin februari heb kunnen starten. Ik was nog druk bezig met het zaaien van pepers, paprika’s, aubergines en het aanpassen van de website. Dus we gaan voor de ervaring J
 
Hoe kweek je ajuinen? Je zaait ze op kamertemperatuur. Als ze eenmaal boven zijn gekomen, dan moeten ze kouder worden gezet. Zoniet zullen de plantjes gaan fileren (= lang, dun en zwak worden). Ze staan dan het liefst rond 10 graden en met het liefst veel licht. Ik heb ze net verspeend (=van klein potje naar grotere pot) en kouder gezet op onze onafgewerkte bovenverdieping. Zal vervolgd worden…
 
Misschien leuk om ook op deze website een wedstrijdje te lanceren. Ik ga er eens over nadenken.
 

Lees meer

Tomatenplanten bestellen

  Kristof     11/02/2018     Reacties (3)

Ik ben zot van tomaten! Wij hebben ongeveer 200 verschillende variëteiten van tomatenzaad. Dit jaar gaan we waarschijnlijk zelf 70 verschillende planten zetten.

Op bestelling wil ik gerust wat extra zetten voor jullie. Zeg me welke vorm, type en kleur en ik kweek het extra. Je kan de planten afhalen in Kortenberg tussen eind april en midden mei. Ik kan ze ook brengen als je woont tussen Kortenberg en Antwerpen (minimum 10 stuks dan). Wij vragen 1 euro voor een plantje.

Lees meer

Zaaigrond maken

  Kristof     06/02/2018     Reacties (2)

Om te zaaien kan je zaai -en stekgrond gaan kopen in een tuincentrum. Als je redelijk beperkt zaait is dit een goede oplossing. Echter ze vragen nogal veel geld voor zo'n zak zaai -en stekgrond. Je kan deze grond ook zeer makelijk zelf maken.

Het enige wat je nodig hebt is potgrond en zand. Neem hiervoor een kwalitatieve potgrond. Je kan best niet besparen op potgrond. In potgrond zitten meestal wat dikkere stukjes of takjes. Deze filter je er eerst uit door er in te wroeten met je schop of je haalt de potgrond door een zeef. Zaaien in puur potgrond is niet goed, want dit bevat te veel meststoffen voor kiemplantjes. Vandaar dat je zand gaat toevoegen. Zand zorgt er ook voor dat er betere drainage is van al het vocht. Als zand neem je in een bouwmarkt een zak met een grove korrel (bvb brekerszand). Als je een te fijne korrel (bvb rivierzand) neemt, dan kan alles dicht slibben. Je mengt de potgrond met het zand in een verhouding 4:1 (4delen potgrond en 1 deel zand). Voila nu heb je uw eigen zaaigrond gemaakt.

Op de bovenstaand foto zie je het proces. Ik heb mijn pepers, paprika's en aubergines uit de gripzakjes gehaald (zie vorige blog) en voorzichtig gepland. Je kan het bovenste deel van je grond best bedekken met zand.

Lees meer

Kweken in gripzakjes

  Kristof     29/01/2018     Reacties (1)

Moet je niet zaaien in aarde? Planten groeien van nature in aarde. Maar eigenlijk heb je verschillende mogelijkheden (ook wel mediums genoemd) zoals: steenwol, water, cocosvezel,...Om zaden te laten kiemen heb je alleen maar warmte en vocht nodig. Denk maar kiemgroentjes zoals tuinkers.
 
Ik kweek mijn pepers, paprika's en aubergines volgens de gripzakjes-methode. Het is een methode ontwikkeld door de wetenschapper Norman Deno om moeilijke zaden te laten kiemen. Hieronder leg ik deze methode uit. Waarom gebruik ik deze methode? Pepers, paprika's en aubergines zijn langzame kiemers. Het duurt dus lang vooraleer ze hun kopje boven de aarde steken en vooral ze komen niet gelijktijdig. Als je rechtstreeks zaait in potjes dan neemt dit veel plaats in. 
 
Hoe werkt dit nu?
 
Benodigheden:
Zaad
Plantenspuit met water
koffiefilter
schaar
alcoholstift
en natuurlijk een gripzakje
 
Als koffiefilter gebruik ik het liefst de grote koffiefilters dat werkt makkelijker. Maar je kan ook de kleine nemen. Op de foto staan de gewone koffiefilters.
 
  • Je knipt een grote koffiefilter in twee stukken waarvan je één gebruikt. Een normale koffiefilter hoef je niet te knippen
  • Je spuit dit goed nat met de plantenspuit met water. Daarna plooi je de filter in twee. Daarna nogmaals in twee plooien.
  • Je legt op één kant maximum 8 zaadjes. Je spuit ze nogmaals nat. Nu plooi je deze voorzichtig in twee zodat de zaden in het midden zitten. Het onderste deel (het puntje) vouw je een klein stukje naar boven zodat de zaadjes er niet kunnen uitvallen.
  • Nu neem je uw gripzakje en noteer eerst de naam op het gripzakje met een alcoholstift. Daarna plaats je de koffiefilter er in met het breedste stuk naar boven. Je doet de gripzakjes net niet toe, zodat er een kleine opening is.
  • Je plaats de gripzakjes op een warm plekje in huis. Dit mag een donkere plek zijn. Ze hebben momenteel geen licht nodig. Ze hebben enkel vocht en warmte nodig. Pepers, paprika's en aubergines vinden een 25 graden een ideale kiemingstemperatuur. Maar op kamertemperatuur lukt dit ook perfect.

Lees meer

Plantenbeurs Liezele Paasmaandag

  Kristof     11/04/2017     Reacties (1)

In het voorjaar zijn er steeds traditiegetrouw verschillende plantenbeurzen. Op zo’n plantenbeurs kan je verschillende planten, bloemen en plantgoed voor de moestuin kopen. Je hebt daar een mix van professionele kwekers, marktkramers/handelaars en zoals mij hobbykwekers. Het voordeel van een plantenbeurs is dat je meestal goedkoper kan inkopen en dat er een grotere verscheidenheid is qua aanbod. Ook kan je makkelijk een babbeltje doen met de standhouders. Op deze manier krijg je zeer gedetailleerde informatie. Je kan ook steeds een hapje eten en drinken op zo’n beurs, zodat het ook gezellig is voor degene met iets minder groene vingers.
 
Liezele is één van de grotere beurzen van het land. Het wordt georganiseerd door de landelijke gilde met 70.000 leden. Ze organiseren ook demonstraties tijdens de beurs. In principe is er ook heel wat leuks voor de kinderen te beleven die dag. De beurs gaat dus ieder jaar door op paasmaandag. Dit jaar dus op maandag 17 april van 10u tot 17u.
 
Ik ga zelf ook op de beurs staan. Zoals ieder jaar heb ik weer veel te veel tomaten gezaaid. En ik kan ze moeilijk weggooien. Ook heb ik wat bloembollen groot ingekocht om eens een leverancier te testen voor de toekomstige winkel. Dus op paasmaandag kan je bij mij terecht voor 50 verschillende variëteiten tomaten, Dahlia ‘Monet’, Gladiolen ‘Black Star’, Lelie ‘Marco Polo’ en Amaryllis ‘Apple Blossom’.
 
Ik zal proberen wekelijks een blog te schrijven over hoe je deze planten moet verzorgen. Voor de tomaten kan je al reeds terecht op detuinschuur.ccvshop.be/moestuinbijbel/tomaten. Heb je vragen, laat dan maar zeker iets weten.
 
 

Lees meer

Reclaim the seeds

  Kristof     22/02/2017     Reacties (0)

Reclaim the seeds

Ontstaan in Nederland als protest tegen een nieuwe Europese wetgeving waardoor grote bedrijven patenten kunnen nemen op zaad. Dit evenement was al snel overgewaaid naar Vlaanderen. In Vlaanderen wordt dit georganiseerd door Velt. Dit jaar vond Reclaim the seeds plaats in Sint-Niklaas. Ik dacht dat het ieder jaar van locatie wijzigt.

Naast een protestactie tegen een wetgeving is het vooral een leuke en aangename zadenbeurs. Er staan dus vooral handelaars en kwekers met diverse zaden. Er is ook een ruiltafel waar men met elkaar kan ruilen. In de praktijk liggen er vooral veel tomatenzaden en grabbelt iedereen wat mee zonder effectief te ruilen. Je hebt ook infostanden en enkele standhouders met planten, pootgoed en gereedschap.

Oh ja er was ook kinderanimatie aanwezig. Mijn dochter van zes vond het echter zo leuk dat we de kinderanimatie niet hebben gezien en dat we naar huis zijn gegaan met weer veel te veel zaad laugh. Op de beurs zijn we ook grote Bart, één van de zusje en de peperman van het goeie leven (programma vrt van Wim Lybaert) tegengekomen.

Misschien wel leuk om ooit er zelf te staan als mijn winkeltje gestart is.

Lees meer

Reclaim the seeds

  Kristof     22/02/2017     Reacties (0)

Reclaim the seeds

Ontstaan in Nederland als protest tegen een nieuwe Europese wetgeving waardoor grote bedrijven patenten kunnen nemen op zaad. Dit evenement was al snel overgewaaid naar Vlaanderen. In Vlaanderen wordt dit georganiseerd door Velt. Dit jaar vond Reclaim the seeds plaats in Sint-Niklaas. Ik dacht dat het ieder jaar van locatie wijzigt.

Naast een protestactie tegen een wetgeving is het vooral een leuke en aangename zadenbeurs. Er staan dus vooral handelaars en kwekers met diverse zaden. Er is ook een ruiltafel waar men met elkaar kan ruilen. In de praktijk liggen er vooral veel tomatenzaden en grabbelt iedereen wat mee zonder effectief te ruilen. Je hebt ook infostanden en enkele standhouders met planten, pootgoed en gereedschap.

Oh ja er was ook kinderanimatie aanwezig. Mijn dochter van zes vond het echter zo leuk dat we de kinderanimatie niet hebben gezien en dat we naar huis zijn gegaan met weer veel te veel zaad laugh. Op de beurs zijn we ook grote Bart, één van de zusje en de peperman van het goeie leven (programma vrt van Wim Lybaert) tegengekomen.

Misschien wel leuk om ooit er zelf te staan als mijn winkeltje gestart is.

Lees meer

WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN

  25/11/2016     Reacties (1)

WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN
 
 
Ik heb niet de lotto gewonnen. En je bent ook niet op een website terecht gekomen waarbij je zogezegd iets gewonnen hebt. Ik vroeg me af wat iemand te winnen heeft aan een moestuin? Wat zijn zoal de voordelen. Ik ontdekte een WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN situatie. Hieronder de 8 voordelen van een moestuin.
 
Psychologisch
 
Onderzoek heeft al reeds uitgewezen dat mensen met een moestuin zich gelukkiger voelen. Komt het door de sociale contacten? Komt het omdat men even kan ontsnappen van de wereld? Komt het door het leven op het ritme van de seizoenen? Mijn mening: Ik denk dat de moderne mens op korte tijd is terecht gekomen in een complexe samenleving. Enkele generaties geleden leefde de mensen in een eenvoudige samenleving. Ik denk dat ons menselijk brein deze snelle evolutie nog niet volledig heeft verwerkt. Vandaar dat de huidige opkomende ziektes vooral stress gerelateerd zijn. Een moestuin kan je dan even terug brengen terug naar de basis van het leven: voedsel verbouwen voor je gezin. Meer basic kan het niet zijn.
 
 
Gezondheid
 
Als je een moestuin hebt, dan zal je automatisch ook meer bewegen. Een moestuinder staat er misschien niet bij stil, maar hij doet eigenlijk ook aan sport tijdens het wieden, planten en oogsten. Niet alleen ben je meer in beweging, je eet ook meer verse groenten, fruit en kruiden. Dus onbewust ga je ook gezonder leven.
 
Culinair
 
Door te werken in de moestuin leer je steeds nieuwe smaken, kleuren, geuren en texturen kennen. Als je zoveel moeite hebt gestoken om zo’n heerlijke groeten op te kweken, dan ga je automatisch ook op zoek naar het steeds verbeteren van jouw gerechten. Een moestuin kan de kok in jou inspireren, maar ook omgekeerd. De smaak dat je op het bord tovert zal steeds smaakvoller zijn, aangezien je werkt met verse biologische producten. Je zal ook veel meer diversiteit kunnen brengen. Neem nu een tomaat. Volgens de supermarkt zijn er ongeveer 8 variëteiten. In werkelijkheid zijn er duizenden variëteiten.
 
Lokale natuur
 
Vele mensen hebben een tuin en denken dat ze zo een stukje natuur hebben. De meeste tuinen bestaan bijna voor 100% uit een gazon. Het ziet er groen uit, maar eigenlijk is het een soort van groene woestijn voor de lokale fauna en flora. Wil je echt graag terug zoveel vlinders zien als in je kindertijd of terug van die grote zwermen mussen zien rond fladderen. Doe er dan zelf iets aan! Zorg voor verschillende planten, bloemen, struiken en bomen die liefst op verschillende tijdstippen bloeien. Ook een moestuin draagt hier zijn steentje bij. Een moestuin kan voor een rijk bodemleven zorgen. Maar ook voor een diversiteit aan insecten (zoals vlinders) die dan weer vogels lokken. Kleine tip: Plant bloembollen die vroeg bloeien zoals krokussen en narcissen. Zij zullen niet alleen voor kleur in je tuin zorgen, maar ze zorgen er ook voor dat er reeds eten (stuifmeel) is voor de bijen wanneer er weinig ander voedsel is.
 
Milieu
 
Als heel veel mensen een eigen moestuintje hebben, kan dit ook een impact hebben op het globale milieu. Doordat een deel van je voeding afkomstig is van je eigen tuin, is er minder transport nodig om het voedsel bij de consument te brengen. Mensen met een moestuin zullen ook eerder eten wat rijp is in een bepaald seizoen. In de voedselindustrie zullen bepaalde gewassen meer geforceerd worden (door verwarming, extra licht,…) waardoor er meer energie verbruikt wordt om het voedsel op te kweken. De voedselindustrie zal steeds landbouwgronden beplanten met één soort gewas, om zo makkelijker te kunnen  bemesten, ziekte te bestrijden en te oogsten. Groot nadeel is dat hierdoor de lokale diversiteit aan fauna en flora onder druk komt te staan.
 
Opvoeding
 
Als je aan kinderen tegenwoordig vraagt vanwaar groenten en fruit komen, dan zullen ze zeggen uit de winkel. Onze band met ons voedsel is doorheen de jaren verwaarloosd. Het is tijd om onze kinderen terug te leren vanwaar ons voedsel komt. Als je jouw kind een klein stukje moestuin geeft waar ze zelf wat mogen zaaien of planten, dan zullen ze veel vlugger geneigd zijn om al dat lekkers eens te proeven. Je geeft ze zo een opvoeding waardoor ze op een natuurlijke manier leren wat gezond eten is zonder hen te pushen om groenten te eten. Hierdoor zorg je er ook voor dat jouw kinderen meer buiten gaan zitten ipv voor een computer of een TV
 
Financieel
 
Een zekerheid in het leven is dat alles steeds duurder wordt. De voedselprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. En de voedselprijzen zullen in de toekomst nog stijgen. Op een stukje moestuin van 40m² kan je tot 1000 euro besparen als je de oogst verrekend naar winkelprijzen. Je moet dan wel een begininvestering doen van (kwalitatief) tuingereedschap en van zaden en pootgoed.  
 
Sociaal
 
De moestuin zorgt niet alleen voor een nieuwe culinaire verrijking, maar ook voor een sociale. Moestuinders zoeken elkaar op voor raad, maar ook om zaden en planten te ruilen. Als moestuinder zal je ook geconfronteerd worden met een te veel aan oogst. Je kan zo vrienden, kennissen en familie blij maken met jouw heerlijke overschotten. Maar ook lekker schaamteloos stoefen met foto’s van jouw moestuin op sociale media en fora. Ook een interessant punt voor lokale overheden. Door openbare moestuinen (volkstuintjes) te ondersteunen gaan mensen meer interacties aan met elkaar in een bepaalde buurt en het zorgt ook voor een sociale controle. Volkstuintjes kunnen een buurt op een zeer goedkope manier verrijken.

 

Lees meer

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief!
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.