" />

Categorieën

Momenteel schrijven er 3 personen hier op regelmatige basis een blog. We stellen ze even voor:
 

Melek’s bio:
 
Melek Do─čan aka MadameMoes
 
Melek is naast moeder van 3 kinderen (2014, 2015 en 2017) óók fervent moestuinierster in de Hollandse zon, Neerlandica en goedgemutste betweter. Wanneer ze niet aan het wroeten is in de aarde, kinderen bij de frambozen wegjaagt, of in potten en pannen roert voor De Groene Smulpaap, schrijft Melek voor diverse media zoals website4mama.nl. Als MadameMoes blogt ze voor detuinschuur.be
 over haar tuinbelevenissen en geeft ze ook haar recepten prijs. 

Jacqueline's bio: 


Jacqueline Franse alias Moestuinhippie.
 
Jacqueline heeft  een volkstuin van 200 m2 in het mooie Zeeland.
Na  een werkdag achter de computer vindt ze het heerlijk om in beweging te komen en de handen vuil te maken in de Zeeuwse grond.  De moestuin  leert haar mee bewegen met de seizoenen, maakt haar inventief  en levert gezonde voeding.  Op moestuinblog www.moestuinhippie.com  deelt ze haar liefde voor het buitenleven, fotografie, duurzaamheid,  recepten en anekdotes uit de volkstuin.
 
Kristof's bio:

Kristof is de oprichter van De Tuinschuur. Zijn missie in het leven is iedereen laten proeven van zijn passie de moestuin. Kom je hem tegen dan krijg je waarschijnlijk wat zaadjes toegestopt. Hij is ook vader van 3 kindjes(Helena, Elias en Boris) en hij woont met zijn toekomstige vrouw Kaat in Kortenberg (België). Hij zal voornamelijk veel bloggen over tomaten en de ontwikkeling van De Tuinschuur zelf.


We proberen hier regelmatig een blog te posten. Heb je vragen reageer maar op de blog. Wij zullen dan antwoorden. 

Weet wel dat meerdere wegen naar Rome leiden. Wij beschrijven onze manier van moestuinieren. Dit wil niet zeggen dat er geen andere manieren zijn of zelfs betere manieren.


Wil je graag zelf een gastblog posten? Graag! Stuur ons een mail.

Reclaim the seeds - verslag

  Kristof     20/03/2018     Reacties (0)

Op 10 maart vertrokken Kaat en ik naar de zadenbeurs Reclaim the Seeds georganiseerd door Velt te Leuven. Ik was enorm enthousiast om zelf als standhouder te staan op de zadenbeurs. Vorig jaar had ik de beurs wel al eens bezocht als bezoeker. Hoe is het nu verlopen?
 
 
We kregen helaas wel een nogal afgelegen plekje op de beurs. Het viel op dat niet alle bezoekers ons wisten te vinden ondanks de geplaatste bordjes van Velt. Ondanks een minder zichtbare plaats hebben we toch redelijk wat kunnen verkopen. We merkten op dat moestuinders het konden appreciëren dat ze biologische zaadjes konden kopen voor slechts 1 euro van De Bolster. Ik vond het ook leuk dat mensen de zakjes zagen als kleine cadeautjes. Ook zeer veel goede commentaren gehoord over ons eigen ontwikkelde zadenmap. Iedereen vond ze mooi en praktisch. Het was zeker aangenaam dat de mensen van Velt dit zelfs vonden, want zij zijn toch een autoriteit op dit vlak. Hopelijk gaan ze mij nu niet kopiëren J
 
 Voor de rest ook enkele leuke ontmoetingen gehad. Ik had de allerliefste buurvrouwen die kwamen ruilen. Ze kwamen vanuit Hoeilaart en ik heb best wat zaden met hen geruild en goeie babbels mee gehad. Ze organiseren ook een plantenbeurs in Hoeilaart in april, maar helaas ik heb andere dingen gepland in april (baby). Ook stond er iets verder de zadenbibliotheek van Brussel die ik op het einde van de beurs een hoop zakjes cadeau heb gedaan. Daarnaast heb ik ook Frank ontmoet van plukrijp.be. Zeer interessante persoon! Hij heeft een grote pluktuin in Heist-op-den-berg waarin hij samenwerkt met een volledige community van mensen. Hij ging hierover ook een speech geven op het evenement. Daarnaast ook nog een bio-boer ontmoet die net zijn eerste jaar gestart was. Best wel spannend. Daarnaast ook zeer veel korte en leuke ontmoetingen gehad met gelijkgestemde mensen. Allemaal mensen waarbij de oogjes gaan blinken bij al die zaden.
 
Dus ik hou er een zeer aangenaam gevoel aan over. Ik ga volgend jaar zeker er nog eens staan. Velt heeft de beurs ook perfect georganiseerd. Ik ben ook (eindelijk) lid geworden van Velt. En ik zal proberen mij voor hen ook actief in te zetten.
 

Lees meer

Tomaten eindelijk!

  Kristof     09/03/2018     Reacties (0)

 
Ik kweek enorm graag tomaten. Waarom? Omdat een zelfgekweekte tomaat veel lekkerder is dan een supermarkt-tomaat. Eenmaal een zelfgekweekte tomaat gegeten, dan wil je nooit meer een andere tomaat eten. En tomaten zijn ook super divers. Wist je dat er meer dan 8000 verschillende variëteiten bestaan? Dus alle vormen, kleuren, klein, groot, .... wat je maar kan bedenken het bestaat.
 
Het kost me moeite om te wachten met zaaien van tomaten. Je begint best pas vanaf maart met zaaien van tomaten. Tomaten zijn snelle groeiers die zeer veel licht nodig hebben. Begin je voor maart, dan zet je ze best onder kunstlicht. Maar uiteindelijk ga je dan grote planten hebben in huis. 
 
Tomaten zaai je best op kamertemperatuur. Ze kiemen na een week al en het zijn makkelijke kiemers (beetje onkruid eigenlijk). Eenmaal als ze boven komen hebben ze heel veel licht nodig. Zet ze op een vensterbank met het meeste licht! Zoniet gaan ze fileren (lang en zwak worden). Zet ze liever in een wat koudere ruimte (15 graden) dan in een te warme ruimte. Heb je ook pepers en paprika's, dan merk je echt wel het verschil. Tomaten kiemen makkelijk. Tomaten hebben eerder licht nodig dan warmte (pepers en paprika's omgekeerd). En tomaten houden er van om verspeend te worden (naar een grotere pot brengen). Een tomaat ga je verspenen als ze de eerste 2 echte blaadjes heeft gemaakt (de eerste blaadjes zijn de kiemblaadjes).
 
Soms worden tomaten aanzien als moeilijk te kweken groenten. Ik vind helemaal van niet. Het belangrijkste om weten is dat ze niet graag water/vocht op hun hebben. Dus om minder kans te maken op de tomatenziekte zet je ze best onder een dakje (maar zonder gaat ook) en moet je zien dat er voldoende ventilatie is. Wil je meer weten? Ik heb een hele pagina over tomaten geschreven-> www.detuinschuur.be/moestuinbijbel/tomaten

Op de foto zie je net gezaaide tomaten in zaaigrond die net water hebben gekregen met een plantenspray. Elke dag deze zaadjes goed nat houden.

 

Lees meer

Verspenen

  Kristof     09/03/2018     Reacties (0)


Verspenen. Wat is dat nu weer? Als je zaait dan zaai je meestal eerst een zaadje in een klein potje of verschillende zaden in een bak. Verspenen is wat je doet als je het kleine kiemplantje overbrengt in een grotere pot. Wanneer ga je verspenen? Dit doe je standaard nadat de eerste echte 2 blaadjes gevormd zijn (er worden eerst 2 kiemblaadjes gevormd en daarna komen de eerste echte blaadjes). Op het moment dat de eerste echte blaadje gevormd worden is al het voedsel van de zaaigrond op en heeft het kiemplantje de bodem bereikt met zijn wortels.
 
 
Op de foto zie je hoe ik paprika’s en pepers heb verspeend. Ik heb mijn kiemplantjes een beetje langer laten groeien dan de standaard. Ik werk met een speciale tray (rootrainers) waardoor ik ze een beetje langer kan laten groeien. Uiteindelijk heb ik ze nu moeten verspenen, aangezien ze gestopt waren met groeien.
 
Als je kiemplantjes verspeend, wees dan zeer voorzichtig. Zeker bij het uitnemen van de wortels moet je uiterst voorzichtig zijn. Het zijn op dat moment als het ware baby’s. Daarom is het ook raadzaam als je verschillende zaden zaait in een bak ze voldoende ruimte te geven. Als je wortels moet ontwarren van elkaar dan kunnen er wel eens kiemplantjes sneuvelen.
 
De kiemplantjes zet je dan standaard over naar een P9-potjes (9 diameter) met potgrond. Hierin zit dan voedsel genoeg tot aan het uitplanten van de planten (meestal 6à8 weken, kijk even op de zak). Belangrijk is om de kiemplantjes rijkelijk langs boven water te geven. Dit doe je niet omdat ze nu dorst hebben, maar om er voor te zorgen dat alle wortels gaan kleven aan de potgrond (zo verwijder je holtes van lucht). Vanaf dan is het interessanter om planten langs onder water te geven. Dit kan je makkelijk realiseren door de potjes in een bak te zetten. Hierin moet je een mooi evenwicht vinden tussen niet te droog en niet te nat. Dit leer je door ervaring.
 

Lees meer

Reclaim the seeds zaterdag 10 maart 2018 Leuven

  Kristof     28/02/2018     Reacties (2)

Je kan zaden kopen bij een tuincentrum of je kan ook zaad aankopen online bij een zadenhandelaar. Wat ook een leuke optie is, is een zadenbeurs zoals Reclaim the seeds. Vorig jaar was ik voor de eerste keer als bezoeker op Reclaim the Seeds. En ik droomde toen nog om ooit zelf te staan op deze zadenbeurs. Dit jaar kan ik deze droom al realiseren (vooral dankzij mijn verloofde Kaat Pepermans). Spannend!!!

Voor degene die Reclaim the seeds nog niet kennen:

Het is ontstaan in Nederland als protest tegen een nieuwe Europese wetgeving waardoor grote bedrijven patenten kunnen nemen op zaad. Dit evenement was al snel overgewaaid naar Vlaanderen. In Vlaanderen wordt dit georganiseerd door Velt. Vorig jaar vond Reclaim the seeds plaats in Sint-Niklaas. Dit jaar gaat het door in het provinciehuis te Leuven (vlakbij het station).

Naast een protestactie tegen een wetgeving is het vooral een leuke en aangename zadenbeurs. Er staan dus vooral handelaars en kwekers met diverse zaden. Er is ook een ruiltafel waar men met elkaar kan ruilen. In de praktijk liggen er vooral veel tomatenzaden en grabbelt iedereen wat mee zonder effectief te ruilen. Je hebt ook infostanden en enkele standhouders met planten, pootgoed en gereedschap. En er is ook kinderanimatie aanwezig. De toegangsprijs is 3 euro. Maar op deze manier steun je natuurlijk ook de werking van Velt.

Dus spring eens binnen op deze leuke zadenbeurs. Voordeel is als je dan zaden koopt dat je geen verzendingskosten moet betalen. Zeg even 'hallo' aan onze stand en ik geef jou een gratis zakje zaad.

Lees meer

Wedstrijdje Ajuin

  Kristof     20/02/2018     Reacties (0)

Op het moestuinforum wordt er ieder jaar een wedstrijdje georganiseerd rond een bepaalde groente. De bedoeling is steeds om gedurende een periode deze bepaalde groente te kweken om dan de zwaarste, grootste, meeste,… van deze groente te behalen. Er verschijnt dan een ranking met een kleine prijs voor de winnaar. Ik vind het altijd plezierig om aan mee te doen. Het is niet voor de winst dat ik mee doen, maar voor de ervaring. Klinkt misschien nogal cliché. Maar het is leuk om allen samen exact dezelfde groente te kweken en daarvan het hele proces te volgen. Je kan dan zien wat werkt of wat eerder een fabeltje is.
 
Dit jaar gaat het over de Ajuin en dan wel over de Ajuin Exhibition. De bedoeling is om de zwaarste ajuin te kweken in de periode januari tem augustus. Persoonlijk had ik nog geen ervaring om ajuinen zelf te zaaien. Ik kocht ajuinen steeds als pootgoed. Dus ik doe sowieso een leuke ervaring op. Ik heb reeds geleerd dat ajuinen die gezaaid worden minder de neiging hebben om te schieten (zaad maken) en dus een hogere opbrengst hebben. De winst zal er dit jaar zeker niet inzitten, aangezien ik  pas begin februari heb kunnen starten. Ik was nog druk bezig met het zaaien van pepers, paprika’s, aubergines en het aanpassen van de website. Dus we gaan voor de ervaring J
 
Hoe kweek je ajuinen? Je zaait ze op kamertemperatuur. Als ze eenmaal boven zijn gekomen, dan moeten ze kouder worden gezet. Zoniet zullen de plantjes gaan fileren (= lang, dun en zwak worden). Ze staan dan het liefst rond 10 graden en met het liefst veel licht. Ik heb ze net verspeend (=van klein potje naar grotere pot) en kouder gezet op onze onafgewerkte bovenverdieping. Zal vervolgd worden…
 
Misschien leuk om ook op deze website een wedstrijdje te lanceren. Ik ga er eens over nadenken.
 

Lees meer

Tomatenplanten bestellen

  Kristof     11/02/2018     Reacties (3)

Ik ben zot van tomaten! Wij hebben ongeveer 200 verschillende variëteiten van tomatenzaad. Dit jaar gaan we waarschijnlijk zelf 70 verschillende planten zetten.

Op bestelling wil ik gerust wat extra zetten voor jullie. Zeg me welke vorm, type en kleur en ik kweek het extra. Je kan de planten afhalen in Kortenberg tussen eind april en midden mei. Ik kan ze ook brengen als je woont tussen Kortenberg en Antwerpen (minimum 10 stuks dan). Wij vragen 1 euro voor een plantje.

Lees meer

Zaaigrond maken

  Kristof     06/02/2018     Reacties (2)

Om te zaaien kan je zaai -en stekgrond gaan kopen in een tuincentrum. Als je redelijk beperkt zaait is dit een goede oplossing. Echter ze vragen nogal veel geld voor zo'n zak zaai -en stekgrond. Je kan deze grond ook zeer makelijk zelf maken.

Het enige wat je nodig hebt is potgrond en zand. Neem hiervoor een kwalitatieve potgrond. Je kan best niet besparen op potgrond. In potgrond zitten meestal wat dikkere stukjes of takjes. Deze filter je er eerst uit door er in te wroeten met je schop of je haalt de potgrond door een zeef. Zaaien in puur potgrond is niet goed, want dit bevat te veel meststoffen voor kiemplantjes. Vandaar dat je zand gaat toevoegen. Zand zorgt er ook voor dat er betere drainage is van al het vocht. Als zand neem je in een bouwmarkt een zak met een grove korrel (bvb brekerszand). Als je een te fijne korrel (bvb rivierzand) neemt, dan kan alles dicht slibben. Je mengt de potgrond met het zand in een verhouding 4:1 (4delen potgrond en 1 deel zand). Voila nu heb je uw eigen zaaigrond gemaakt.

Op de bovenstaand foto zie je het proces. Ik heb mijn pepers, paprika's en aubergines uit de gripzakjes gehaald (zie vorige blog) en voorzichtig gepland. Je kan het bovenste deel van je grond best bedekken met zand.

Lees meer

Kweken in gripzakjes

  Kristof     29/01/2018     Reacties (1)

Moet je niet zaaien in aarde? Planten groeien van nature in aarde. Maar eigenlijk heb je verschillende mogelijkheden (ook wel mediums genoemd) zoals: steenwol, water, cocosvezel,...Om zaden te laten kiemen heb je alleen maar warmte en vocht nodig. Denk maar kiemgroentjes zoals tuinkers.
 
Ik kweek mijn pepers, paprika's en aubergines volgens de gripzakjes-methode. Het is een methode ontwikkeld door de wetenschapper Norman Deno om moeilijke zaden te laten kiemen. Hieronder leg ik deze methode uit. Waarom gebruik ik deze methode? Pepers, paprika's en aubergines zijn langzame kiemers. Het duurt dus lang vooraleer ze hun kopje boven de aarde steken en vooral ze komen niet gelijktijdig. Als je rechtstreeks zaait in potjes dan neemt dit veel plaats in. 
 
Hoe werkt dit nu?
 
Benodigheden:
Zaad
Plantenspuit met water
koffiefilter
schaar
alcoholstift
en natuurlijk een gripzakje
 
Als koffiefilter gebruik ik het liefst de grote koffiefilters dat werkt makkelijker. Maar je kan ook de kleine nemen. Op de foto staan de gewone koffiefilters.
 
  • Je knipt een grote koffiefilter in twee stukken waarvan je één gebruikt. Een normale koffiefilter hoef je niet te knippen
  • Je spuit dit goed nat met de plantenspuit met water. Daarna plooi je de filter in twee. Daarna nogmaals in twee plooien.
  • Je legt op één kant maximum 8 zaadjes. Je spuit ze nogmaals nat. Nu plooi je deze voorzichtig in twee zodat de zaden in het midden zitten. Het onderste deel (het puntje) vouw je een klein stukje naar boven zodat de zaadjes er niet kunnen uitvallen.
  • Nu neem je uw gripzakje en noteer eerst de naam op het gripzakje met een alcoholstift. Daarna plaats je de koffiefilter er in met het breedste stuk naar boven. Je doet de gripzakjes net niet toe, zodat er een kleine opening is.
  • Je plaats de gripzakjes op een warm plekje in huis. Dit mag een donkere plek zijn. Ze hebben momenteel geen licht nodig. Ze hebben enkel vocht en warmte nodig. Pepers, paprika's en aubergines vinden een 25 graden een ideale kiemingstemperatuur. Maar op kamertemperatuur lukt dit ook perfect.

Lees meer

Plantenbeurs Liezele Paasmaandag

  Kristof     11/04/2017     Reacties (1)

In het voorjaar zijn er steeds traditiegetrouw verschillende plantenbeurzen. Op zo’n plantenbeurs kan je verschillende planten, bloemen en plantgoed voor de moestuin kopen. Je hebt daar een mix van professionele kwekers, marktkramers/handelaars en zoals mij hobbykwekers. Het voordeel van een plantenbeurs is dat je meestal goedkoper kan inkopen en dat er een grotere verscheidenheid is qua aanbod. Ook kan je makkelijk een babbeltje doen met de standhouders. Op deze manier krijg je zeer gedetailleerde informatie. Je kan ook steeds een hapje eten en drinken op zo’n beurs, zodat het ook gezellig is voor degene met iets minder groene vingers.
 
Liezele is één van de grotere beurzen van het land. Het wordt georganiseerd door de landelijke gilde met 70.000 leden. Ze organiseren ook demonstraties tijdens de beurs. In principe is er ook heel wat leuks voor de kinderen te beleven die dag. De beurs gaat dus ieder jaar door op paasmaandag. Dit jaar dus op maandag 17 april van 10u tot 17u.
 
Ik ga zelf ook op de beurs staan. Zoals ieder jaar heb ik weer veel te veel tomaten gezaaid. En ik kan ze moeilijk weggooien. Ook heb ik wat bloembollen groot ingekocht om eens een leverancier te testen voor de toekomstige winkel. Dus op paasmaandag kan je bij mij terecht voor 50 verschillende variëteiten tomaten, Dahlia ‘Monet’, Gladiolen ‘Black Star’, Lelie ‘Marco Polo’ en Amaryllis ‘Apple Blossom’.
 
Ik zal proberen wekelijks een blog te schrijven over hoe je deze planten moet verzorgen. Voor de tomaten kan je al reeds terecht op detuinschuur.ccvshop.be/moestuinbijbel/tomaten. Heb je vragen, laat dan maar zeker iets weten.
 
 

Lees meer

Reclaim the seeds

  Kristof     22/02/2017     Reacties (0)

Reclaim the seeds

Ontstaan in Nederland als protest tegen een nieuwe Europese wetgeving waardoor grote bedrijven patenten kunnen nemen op zaad. Dit evenement was al snel overgewaaid naar Vlaanderen. In Vlaanderen wordt dit georganiseerd door Velt. Dit jaar vond Reclaim the seeds plaats in Sint-Niklaas. Ik dacht dat het ieder jaar van locatie wijzigt.

Naast een protestactie tegen een wetgeving is het vooral een leuke en aangename zadenbeurs. Er staan dus vooral handelaars en kwekers met diverse zaden. Er is ook een ruiltafel waar men met elkaar kan ruilen. In de praktijk liggen er vooral veel tomatenzaden en grabbelt iedereen wat mee zonder effectief te ruilen. Je hebt ook infostanden en enkele standhouders met planten, pootgoed en gereedschap.

Oh ja er was ook kinderanimatie aanwezig. Mijn dochter van zes vond het echter zo leuk dat we de kinderanimatie niet hebben gezien en dat we naar huis zijn gegaan met weer veel te veel zaad laugh. Op de beurs zijn we ook grote Bart, één van de zusje en de peperman van het goeie leven (programma vrt van Wim Lybaert) tegengekomen.

Misschien wel leuk om ooit er zelf te staan als mijn winkeltje gestart is.

Lees meer

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.