" />

Categorieën

Momenteel schrijven er 3 personen hier op regelmatige basis een blog. We stellen ze even voor:
 

Melek’s bio:
 
Melek Doğan aka MadameMoes
 
Melek is naast moeder van 3 kinderen (2014, 2015 en 2017) óók fervent moestuinierster in de Hollandse zon, Neerlandica en goedgemutste betweter. Wanneer ze niet aan het wroeten is in de aarde, kinderen bij de frambozen wegjaagt, of in potten en pannen roert voor De Groene Smulpaap, schrijft Melek voor diverse media zoals website4mama.nl. Als MadameMoes blogt ze voor detuinschuur.be
 over haar tuinbelevenissen en geeft ze ook haar recepten prijs. 

Jacqueline's bio: 


Jacqueline Franse alias Moestuinhippie.
 
Jacqueline heeft  een volkstuin van 200 m2 in het mooie Zeeland.
Na  een werkdag achter de computer vindt ze het heerlijk om in beweging te komen en de handen vuil te maken in de Zeeuwse grond.  De moestuin  leert haar mee bewegen met de seizoenen, maakt haar inventief  en levert gezonde voeding.  Op moestuinblog www.moestuinhippie.com  deelt ze haar liefde voor het buitenleven, fotografie, duurzaamheid,  recepten en anekdotes uit de volkstuin.
 
Kristof's bio:

Kristof is de oprichter van De Tuinschuur. Zijn missie in het leven is iedereen laten proeven van zijn passie de moestuin. Kom je hem tegen dan krijg je waarschijnlijk wat zaadjes toegestopt. Hij is ook vader van 3 kindjes(Helena, Elias en Boris) en hij woont met zijn toekomstige vrouw Kaat in Kortenberg (België). Hij zal voornamelijk veel bloggen over tomaten en de ontwikkeling van De Tuinschuur zelf.


We proberen hier regelmatig een blog te posten. Heb je vragen reageer maar op de blog. Wij zullen dan antwoorden. 

Weet wel dat meerdere wegen naar Rome leiden. Wij beschrijven onze manier van moestuinieren. Dit wil niet zeggen dat er geen andere manieren zijn of zelfs betere manieren.


Wil je graag zelf een gastblog posten? Graag! Stuur ons een mail.

Reclaim the seeds

  Kristof     22/02/2017     Reacties (0)

Reclaim the seeds

Ontstaan in Nederland als protest tegen een nieuwe Europese wetgeving waardoor grote bedrijven patenten kunnen nemen op zaad. Dit evenement was al snel overgewaaid naar Vlaanderen. In Vlaanderen wordt dit georganiseerd door Velt. Dit jaar vond Reclaim the seeds plaats in Sint-Niklaas. Ik dacht dat het ieder jaar van locatie wijzigt.

Naast een protestactie tegen een wetgeving is het vooral een leuke en aangename zadenbeurs. Er staan dus vooral handelaars en kwekers met diverse zaden. Er is ook een ruiltafel waar men met elkaar kan ruilen. In de praktijk liggen er vooral veel tomatenzaden en grabbelt iedereen wat mee zonder effectief te ruilen. Je hebt ook infostanden en enkele standhouders met planten, pootgoed en gereedschap.

Oh ja er was ook kinderanimatie aanwezig. Mijn dochter van zes vond het echter zo leuk dat we de kinderanimatie niet hebben gezien en dat we naar huis zijn gegaan met weer veel te veel zaad laugh. Op de beurs zijn we ook grote Bart, één van de zusje en de peperman van het goeie leven (programma vrt van Wim Lybaert) tegengekomen.

Misschien wel leuk om ooit er zelf te staan als mijn winkeltje gestart is.

Lees meer

WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN

  25/11/2016     Reacties (1)

WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN
 
 
Ik heb niet de lotto gewonnen. En je bent ook niet op een website terecht gekomen waarbij je zogezegd iets gewonnen hebt. Ik vroeg me af wat iemand te winnen heeft aan een moestuin? Wat zijn zoal de voordelen. Ik ontdekte een WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN situatie. Hieronder de 8 voordelen van een moestuin.
 
Psychologisch
 
Onderzoek heeft al reeds uitgewezen dat mensen met een moestuin zich gelukkiger voelen. Komt het door de sociale contacten? Komt het omdat men even kan ontsnappen van de wereld? Komt het door het leven op het ritme van de seizoenen? Mijn mening: Ik denk dat de moderne mens op korte tijd is terecht gekomen in een complexe samenleving. Enkele generaties geleden leefde de mensen in een eenvoudige samenleving. Ik denk dat ons menselijk brein deze snelle evolutie nog niet volledig heeft verwerkt. Vandaar dat de huidige opkomende ziektes vooral stress gerelateerd zijn. Een moestuin kan je dan even terug brengen terug naar de basis van het leven: voedsel verbouwen voor je gezin. Meer basic kan het niet zijn.
 
 
Gezondheid
 
Als je een moestuin hebt, dan zal je automatisch ook meer bewegen. Een moestuinder staat er misschien niet bij stil, maar hij doet eigenlijk ook aan sport tijdens het wieden, planten en oogsten. Niet alleen ben je meer in beweging, je eet ook meer verse groenten, fruit en kruiden. Dus onbewust ga je ook gezonder leven.
 
Culinair
 
Door te werken in de moestuin leer je steeds nieuwe smaken, kleuren, geuren en texturen kennen. Als je zoveel moeite hebt gestoken om zo’n heerlijke groeten op te kweken, dan ga je automatisch ook op zoek naar het steeds verbeteren van jouw gerechten. Een moestuin kan de kok in jou inspireren, maar ook omgekeerd. De smaak dat je op het bord tovert zal steeds smaakvoller zijn, aangezien je werkt met verse biologische producten. Je zal ook veel meer diversiteit kunnen brengen. Neem nu een tomaat. Volgens de supermarkt zijn er ongeveer 8 variëteiten. In werkelijkheid zijn er duizenden variëteiten.
 
Lokale natuur
 
Vele mensen hebben een tuin en denken dat ze zo een stukje natuur hebben. De meeste tuinen bestaan bijna voor 100% uit een gazon. Het ziet er groen uit, maar eigenlijk is het een soort van groene woestijn voor de lokale fauna en flora. Wil je echt graag terug zoveel vlinders zien als in je kindertijd of terug van die grote zwermen mussen zien rond fladderen. Doe er dan zelf iets aan! Zorg voor verschillende planten, bloemen, struiken en bomen die liefst op verschillende tijdstippen bloeien. Ook een moestuin draagt hier zijn steentje bij. Een moestuin kan voor een rijk bodemleven zorgen. Maar ook voor een diversiteit aan insecten (zoals vlinders) die dan weer vogels lokken. Kleine tip: Plant bloembollen die vroeg bloeien zoals krokussen en narcissen. Zij zullen niet alleen voor kleur in je tuin zorgen, maar ze zorgen er ook voor dat er reeds eten (stuifmeel) is voor de bijen wanneer er weinig ander voedsel is.
 
Milieu
 
Als heel veel mensen een eigen moestuintje hebben, kan dit ook een impact hebben op het globale milieu. Doordat een deel van je voeding afkomstig is van je eigen tuin, is er minder transport nodig om het voedsel bij de consument te brengen. Mensen met een moestuin zullen ook eerder eten wat rijp is in een bepaald seizoen. In de voedselindustrie zullen bepaalde gewassen meer geforceerd worden (door verwarming, extra licht,…) waardoor er meer energie verbruikt wordt om het voedsel op te kweken. De voedselindustrie zal steeds landbouwgronden beplanten met één soort gewas, om zo makkelijker te kunnen  bemesten, ziekte te bestrijden en te oogsten. Groot nadeel is dat hierdoor de lokale diversiteit aan fauna en flora onder druk komt te staan.
 
Opvoeding
 
Als je aan kinderen tegenwoordig vraagt vanwaar groenten en fruit komen, dan zullen ze zeggen uit de winkel. Onze band met ons voedsel is doorheen de jaren verwaarloosd. Het is tijd om onze kinderen terug te leren vanwaar ons voedsel komt. Als je jouw kind een klein stukje moestuin geeft waar ze zelf wat mogen zaaien of planten, dan zullen ze veel vlugger geneigd zijn om al dat lekkers eens te proeven. Je geeft ze zo een opvoeding waardoor ze op een natuurlijke manier leren wat gezond eten is zonder hen te pushen om groenten te eten. Hierdoor zorg je er ook voor dat jouw kinderen meer buiten gaan zitten ipv voor een computer of een TV
 
Financieel
 
Een zekerheid in het leven is dat alles steeds duurder wordt. De voedselprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. En de voedselprijzen zullen in de toekomst nog stijgen. Op een stukje moestuin van 40m² kan je tot 1000 euro besparen als je de oogst verrekend naar winkelprijzen. Je moet dan wel een begininvestering doen van (kwalitatief) tuingereedschap en van zaden en pootgoed.  
 
Sociaal
 
De moestuin zorgt niet alleen voor een nieuwe culinaire verrijking, maar ook voor een sociale. Moestuinders zoeken elkaar op voor raad, maar ook om zaden en planten te ruilen. Als moestuinder zal je ook geconfronteerd worden met een te veel aan oogst. Je kan zo vrienden, kennissen en familie blij maken met jouw heerlijke overschotten. Maar ook lekker schaamteloos stoefen met foto’s van jouw moestuin op sociale media en fora. Ook een interessant punt voor lokale overheden. Door openbare moestuinen (volkstuintjes) te ondersteunen gaan mensen meer interacties aan met elkaar in een bepaalde buurt en het zorgt ook voor een sociale controle. Volkstuintjes kunnen een buurt op een zeer goedkope manier verrijken.

 

Lees meer

Zaden oogsten tomaat

  Kristof     07/09/2016     Reacties (1)

Het moestuinjaar was voor velen een slecht jaar met een voorjaar met veel regen en geen zon. Ook voor mij was het een slecht moestuinjaar. Maar hierdoor kon ik meer tijd steken in mijn lievelingsgewas, nl: tomaten. Ze groeiden in het voorjaar minder snel als anders, maar de mooie zomer zorgt voor een explosie van de oogst. En het belangrijkste van al dit jaar – even hout vasthouden – geen phytophthora (tomatenziekte). Dit jaar pluk ik tomaten van 20 verschillende variëteiten.  Soms wel tot 10 kilo per week J Gelukkig hadden we net een grote vriezer gekocht.
 
Sommige lezers zullen zich afvragen waarom er zo’n vieze foto staat bij deze blog. Ik ben sinds de start van de oogst ook bezig met zaad te oogsten. Als je de zaden uit een tomaat bekijkt, zal je zien dat er een soort van gelei rond zit. Je kan dus de zaadjes niet gewoon in een zakje steken. Je moet eerst dit laagje gelei afbreken. Ik zet de zaadjes in een potje en ik voeg wat water toe. Dit potje laat ik dan in de goede handen van de bacteriën. Zij breken op 5 dagen tijd het gelei laagje af. Een goede tip zet een deksel over het potje met een paar kleine gaatjes in. Zoniet zal je last krijgen van fruitvliegjes. Op deze manieren bootsen we de natuur na. In de natuur wordt de vrucht van de tomatenplant gegeten door een dier. Het zaadje overleefd het maagzuur door de beschermende gelei laag. Eenmaal de uitgang gevonden van het dier heeft het zaadje enkele kilometers afgelegd en op deze manier verspreidt de plant zich.
 
Wat doe je na 5 dagen met je potje schimmels? Je gooit het goedje in een vergiet. Je sproeit er water over. Daarna gooi je de zaden in een maatbeker gevuld met water. Je mengt alles eens grondig met een lepel. Nadat je alles hebt laten bezinken, verwijder je alles aan de oppervlakte van het water. Dit betreft over het algemeen kleine stukjes vuil, maar je verwijdert ook bovendrijvende zaadjes. Deze zaadjes zullen niet kiemkrachtig zijn. Daarna gooi je alles weer door een vergiet. Je herhaalt de bovenstaande stappen indien er nog vuiligheid achterblijft. Indien er geen vuiligheid meer is, dan kan je alle zaadjes op een schoteltje leggen om ongeveer een week te drogen. Na een week steek ik de zaadjes in een gripzakje. Tijdens dit proces moet je voorzichtig de zaadjes van elkaar wrijven, aangezien ze tegen elkaar plakken na het drogen.
 
En zo makkelijk heb je dan je eigen zaden. Belangrijk is om tijdens alle stappen (zaaien, kiemen, verspenen, uitplanten, oogsten, rotten, drogen en stockeren) dat je steeds goed labelt met naam van de variëteit en de datum. Ook heeft zaden oogsten alleen maar nut als je met heirloom (=zaadvaste) variëteiten werkt. F1-hybriden variëteiten zullen zaad geven waarvan je onmogelijk kan voorspellen wat voor tomatenplant er zal uitkomen. Oogst je zelf zaad en kan je mij met zekerheid de zaadvastheid bevestigen, contacteer me dan. Ik wil graag zaadvaste variëteiten aanbieden van lezers/klanten.
 

Lees meer

WARMoes nestje

  Kristof     22/06/2016     Reacties (0)

Onlangs vond ik dit leuke plaatje in de moestuin. Een hen had haar ei gelegd tussen ons veldje met warmoes. Onze kippen zitten achter een draad, maar af en toe durven ze wel eens over het hok te gaan. Op zich zou ik de draad ook over kiphok kunnen spannen, zodat ze niet meer ontsnappen. Maar op zich is het een mooi zicht die scharrelde kippen in de tuin. Bovendien is het een krielras (kleine kippen) dat veren op hun poten hebben. Hierdoor zullen ze tijdens het scharrelen zeer weinig schade verrichten in de tuin en de moestuin. Ze helpen me zelfs met wieden winkEn ze hebben er voor gezorgd dat er dit jaar voor de eerste keer geen slakkenplaag was. En als dat niet genoeg is hebben ze ook voor een goede basis bemesting van de moestuin gezorgd en leveren ze iedere dag verse kleine schattige eieren.

Je moet wel goed uitkijken waar de hennen gaan leggen. Zeker als je een broedsras (een ras dat graag eieren broedt) hebt, zoals onze cochin krielen. Zo hebben wij 2 goed verstopte hennen gevonden op een hoop eieren. Uiteindelijk hadden we van 3 hennen (eentje was braaf in het kippenhok gebleven) 19 kuikens. Super schattig natuurlijk, maar besef wel dat de helft hanen zijn. Wij hebben geluk gehad, want we hebben ze allemaal buiten 3 mooie hennen kunnen verkopen op een lokale rommelmarkt. Meestal kan je hanen enkel gratis weggeven of je moet ze zelf slachten. Dat klinkt nogal drastisch, maar besef dat de gratis hanen waarschijnlijk ook in een pan belanden. 

Lees meer

Dienstmededeling

  Kristof     10/06/2016     Reacties (0)

Blijkbaar loopt er steeds technisch iets mis wanneer ik meerdere foto's plaats op de blog. Ze staan er 2 dagen op en ze verdwijnen dan. Ik ga voorlopig dan slechts korte blogs schrijven met slechts 1 foto totdat ik het probleem kan oplossen.

Op zich niet zo'n erg, want de opbouw van de serre loopt niet zo makkelijk. En het onkruid dacht de strijd te winnen op de moestuin, maar we hebben ze net als een tiran hun kop afgehakt laugh

Hierboven staat nogmaals dan de foto van ons jong konijn op het moment dat ze haar ingegraven hol voor het eerst verliet. Ik kan al meedelen dat Juliette (mama konijn) reeds een nieuw hol heeft gemaakt wink

Lees meer

Speciale'kes

  Kristof     31/05/2016     Reacties (2)


Tot op heden hadden we een serre-loze moestuin. We verzorgden onze tomaten, paprika's en pepers in kleine folie-serres, in potten of gewoon als buitenteelt in de moestuin. Dit jaar mochten we de serre van de schoonmoeder gebruiken. Onlangs zag Kaat een berichtje op facebook om een oude serre van 6X3 meter gratis te komen demonteren in onze buurt. Dankzij de hulp van enkele handige harry-vrienden (en met de motiverende pintjes) hebben we ze redelijk ongeschonden bij ons gekregen. We hebben ze proper gewassen en een likje zwarte verf gegeven. In principe zullen we dit weekend de serre terug monteren.Ondertussen weinig tijd gehad om veel te doen in de moestuin. Ik durf geen foto te trekken van de huidige toestand. Naast klussen in de tuin, serre demonteren en verbouwingen gaan we 2 keer per week naar de tomatenserre. Momenteel veel bloemetjes aan de tomatenplanten, maar nog geen vruchten.We proberen de watergift te beperken tot slechts 1 maal per week, zodat de wortels van de tomaten niet lui worden en dieper hun water gaan zoeken. Daarnaast proberen we ze steeds te dieven. De dieven zijn zijtakken die in de oksel groeien tussen de hoofdstam en een zijtak. Deze stelen als het ware de energie van de plant om extra bladeren te maken. Door de dieven te verwijderen, gaat de tomatenplant zijn energie meer steken in het maken van vruchten. Hieronder 2 dieven:
Dan nog 2 speciale'kes... Ik heb een tomatenplant waarbij de hoofdstam zich heeft gesplitst. Om mezelf het gemakkelijk te maken zou ik een hoofdstam kunnen verwijderen. Echter ik hou wel van een speciale'ke, dus hij mag zo blijven. Ik zal er extra werk in moeten steken om hem te dieven en aan te binden.
Ook typisch bij tomatenplanten is dat er bloemetjes komen die in elkaar hangen. Ik merk dit vooral op bij de vleestomaten. Ik weet niet of daar een wetenschappelijke reden voor is. Zo ja, laat me zeker iets weten. Moest je u nu afvragen wat er gaat gebeuren na de bevruchting van de bloem met bloemetjes, dan moet je mijn blog lezen binnen 6 weken. laughNee hoor, ik zal het al zeggen. Je krijgt dan een hele bizarre tomaat. Een tomaat die als het ware bestaat uit verschillende tomaten. Ze zal ook groter en zwaarder zijn dan een normale. Eetbaar? Ja zeker! Het ziet er gewoon bizar uit. Als het zover is post ik hiervan zeker een foto.Ik sluit af met de geboorte van ons nieuw klein konijntje. Het is een mooie combinatie van juliette (ras onbekend) en Jannes (zilvervos). Hieronder een foto wanneer ze voor de eerste keer zichzelf uit het (ingegraven) nest bevrijdde.

Lees meer

Eindelijk

  Kristof     11/05/2016     Reacties (0)


 Voor warmte minnende groenten zoals tomaten, paprika’s, pepers,…. wordt er in de volksmond gezegd dat je moet wachten tot na de ijsheiligen. Dit valt samen met 15 mei. Waarom? Dit is de periode waarbij de kans op nachtvorst (in principe) voorbij is. Maar bekijk zeker het weerbericht. Soms begint de periode een beetje vroeger, maar soms moet je ook een beetje langer wachten. Met een serre kan je een beetje vroeger beginnen dan buiten, aangezien de nachttemperatuur in een serre een beetje hoger ligt.
 
Het weer was in april ronduit koud. Een moment waarbij vele wegdromen naar hun komende vakantie. En waarbij mensen met een moestuin moeten wachten. Voor sommige die zelf hun eigen groenten zaaien, wil dit zeggen dat de vensterbanken nog even vol staan met zaaigoed dat staat te popelen om buiten te mogen. Maar eind april was het EINDELIJK zover. De temperaturen gingen omhoog. En dan is het tijd om enkele dagen de warmte minnende groeten af te harden. Afharden wil simpel weg zeggen dat we de planten laten wennen aan een veranderende omgeving. Lees meer over afharden op http://detuinschuur.ccvshop.be/moestuinbijbel/tomaten
Na enkele dagen te hebben afgehard ziet er de koffer van mijn auto er zo uit

Inline afbeelding 4
 
 
Na enkele uren planten ziet de serre er zo uit
Inline afbeelding 1Heerlijk zicht al zeg ik het zelf. Vergeet zeker niet de eerste keer voldoende water te geven, zodat de tomaten een goeie start maken. Daarna kan je proberen de watergift te beperken tot eenmaal per week. Hierdoor worden de wortels van de plant gestimuleerd om (dieper) op zoek te gaan naar water. Hierdoor krijg je sterkere planten. Maar pas op! Als de bladeren gaan hangen, geef ze maar water. Je moet ze nu ook niet gaan folteren.
 
Zoals je kan zien op de foto gebruik ik tomatenspiralen. Deze zijn eerder geschikt voor buitenteelt. In de serre zal de tomatenplant sowieso groter worden dan deze spiralen. Maar ja ik had ze liggen, dan kan ik ze beter gebruiken Inline afbeelding 2 Ik zal dus aan de spiralen en de tomatenplanten zonder spiralen werken met touwen om de planten op te binden. Lees meer over opbinden op http://detuinschuur.ccvshop.be/moestuinbijbel/tomaten
 
Voor de paprika’s en pepers hadden we geen tijd meer L Op zich niet zo erg want die hebben het liefst nog wat warmer dan de tomaten. En de lente is helemaal begonnen in onze tuin. Er hadden zich 2 hennen afgezonderd van de groep (toom) met volgend resultaat:Inline afbeelding 3

Lees meer

Van moestuinplan naar uitplanten in de moestuin

  Kristof     03/05/2016     Reacties (0)

Wij hebben ook dit seizoen een moestuinplan opgesteld. Wat is een moestuinplan? In een moestuinplan teken je op papier uit waar je alles gaat zetten in de moestuin. Vroeger kocht ik regelmatig impulsief plantjes en plantte ik die kriskras in de moestuin zonder er echt bij na te denken. Hierdoor waren alle soorten groenten verspreid waardoor het complex werd om te bemesten en werd wisselteelt onmogelijk.

Hoe begin je aan een moestuinplan? Begin eerst met een hoofdpad dat je ongeveer even groot maakt als een kruiwagen (50 à 60 cm). De paden kan je bedekken met stoeptegels, houtsnippers, graszoden, compost, grind,... Verdeel dan de moestuin in minstens 6 vakken met zijpaden. Een vak maak je 1,20 meter breed. Hierdoor kan je via het zijpad makkelijk werken in het vak zonder er op te stappen. Doordat je het vak niet betreedt, zal de grond daar luchtiger blijven. Een luchtiger grond zal leiden tot een betere drainage van de grond, betere wortelgroei van de planten en een gezonder en levendiger bodemleven.

Per vak zet je 1 groentengewas. Je hebt de volgende groentengewassen: Koolgewassen (bvb brocolli), peulgewassen (bvb erwten), Aardappelen (bvb bintje), wortelgewassen (bvb pastinaak), vruchtgewassen (bvb courgette), bladgroenten (bvb spinazie). Doordat de groentengewassen per gewas samen staan, is de bemesting eenvoudiger. Ook kan je nu eenvoudig aan vruchtwissel doen na ieder seizoen.

Waarom aan wisselteelt doen? Ik ken moestuinders die ieder seizoen hun groenten steeds op dezelfde plaats zetten. Dus op zich hoef je dit niet te doen. Maar om ziektes en (insecten)plagen te vermijden, kan je beter aan wisselteelt doen. Zeker bij kolen kan je snel last hebben van knolvoet als je ze steeds op dezelfde plaats laat staan. Ook voor het bodemleven is het interessant om ieder jaar te wisselen. Sommige gewassen kunnen de bodem echt uitputten (bvb kolen). En sommige gewassen kunnen positief bijdragen aan het bodemleven. Peulgewassen zullen het stikstofgehalte in de bodem verhogen. Wortelgewassen zullen de bodem luchtiger maken.

Wil je dan helemaal een moestuinexpert worden dan kan je ook nog aan combinatieteelt doen. Bepaalde groenten, bloemen en kruiden hebben een positieve impact op elkaar. Bvb: Een afrikaantje zal aaltjes en bladluizen verjagen. Google maar eens op combinatieteelt en je ziet direct welke gewassen goede buren zijn en welke slechte buren.

Heb je vragen ivm moestuinplan, wisselteelt of combinatieteelt? Stel ze gerust! We helpen je graag verder!

Lees meer

Zelf gezaaid

  Kristof     27/04/2016     Reacties (0)

In oktober mogen we iets verwachten van eigen kweekwink. Hierdoor hebben we beslist om de opening van onze winkel uit te stellen tot februari 2017. Mogelijks gaan we wel al eind 2016 starten met de verkoop op onze website.

Lees meer

De markt op...

  Kristof     07/04/2016     Reacties (0)

De markt op…
 
 
Afgelopen zondag zijn wij gaan staan op de markt van Heist-op-den-berg. Dit deden we voor 3 redenen:
 
1. Onze vensterbanken staan reeds geruime tijd vol met kiemplantjes van pepers, paprika’s en tomaten. We moesten alle plantjes dringend verspenen (=overplanten in grotere potten). Dus ofwel moesten we een groot deel van ons plantgoed weggooien ofwel moesten we ze weggooien. De keuze was uiteindelijk rap gemaakt, gezien weggooien toch maar zonde zou zijn. Ook onze familie, vrienden en buren krijgen de plantjes die ze graag willen. Zo is iedereen gelukkig :-) 
 
2. We vroegen ons af of wij wel kunnen verkopen. Ik ben absoluut niet iemand van het type dat een verkoopspraatje kan maken. Misschien wel een cruciale karaktertrek dat je nodig hebt om een winkel te starten J
 
3. Aangezien we toch al op een markt gingen gaan staan, dan was dit de uitgelezen kans om eens een potentiële leverancier te testen. We hadden bij hem wat persplantjes van verschillende groenten besteld.
 
Hoe liep het?
 
Laten we eerlijk zijn... Op een zondag opstaan om 6 uur ’s ochtends is nooit plezant. Toen we om 7u15 aankwamen op de markt in Heist-op-den-berg waren zo goed als alle vrije plaatsen ingenomen. Nochtans waren we de week ervoor eens ter plaatse gaan kijken en toen stonden er slechts 2 particuliere verkopers. Wee moesten dus een zeer slechte plaats innemen op de markt. Het was in een straat die alleen bestond uit mensen die hun rommel verkochten. Het eerste uur hadden we dan ook nauwelijks iets verkocht. Mensen opzoek naar plantgoed passeren niet direct in het deel met de rommelmarkt. Uiteindelijk begon de verkoop toch te lukken en was het op sommige momenten echt super druk aan ons standje. We vielen natuurlijk goed op met ons standje met plantgoed tussen al die rommel J
 
Resultaat
 
Onze vensterbanken staan nog steeds vol. Maar alle tomaten, paprika’s en pepers staan nu wel in dubbel zo grote potten. Vele voorbijgangers waren echt ook gecharmeerd door de vele verschillende soorten dat we mee hadden. Ook leuk om een aantal ‘freaks’ zoals ik te mogen ontmoeten waarvan een enkeling zelfs nog meer soorten had.
 
Kunnen we nu verkopen? Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik iemand iets kan aanpraten. Ik heb gewoon geprobeerd om mezelf te zijn want dat is al moeilijk genoeg J. Maar als ik Kaat mag geloven werkt het wel aanstekelijk als je iemand met passie over iets hoort vertellen. Dan mag je niet de beste verkoper zijn, mensen voelen denk ik echt wel als je iets met hart en ziel en boordevol passie doet.. 
 
We waren ook zeer tevreden met de kwaliteit van de persplantjes van de leverancier. We vingen ook op dat onze persplantjes er beter bij stonden dan bij de echte marktkramers. Met hem zullen we dus verder werken in de toekomst.
 

Lees meer

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.