" />

Categorieën

Momenteel schrijven er 3 personen hier op regelmatige basis een blog. We stellen ze even voor:
 

Melek’s bio:
 
Melek Do─čan aka MadameMoes
 
Melek is naast moeder van 3 kinderen (2014, 2015 en 2017) óók fervent moestuinierster in de Hollandse zon, Neerlandica en goedgemutste betweter. Wanneer ze niet aan het wroeten is in de aarde, kinderen bij de frambozen wegjaagt, of in potten en pannen roert voor De Groene Smulpaap, schrijft Melek voor diverse media zoals website4mama.nl. Als MadameMoes blogt ze voor detuinschuur.be
 over haar tuinbelevenissen en geeft ze ook haar recepten prijs. 

Jacqueline's bio: 


Jacqueline Franse alias Moestuinhippie.
 
Jacqueline heeft  een volkstuin van 200 m2 in het mooie Zeeland.
Na  een werkdag achter de computer vindt ze het heerlijk om in beweging te komen en de handen vuil te maken in de Zeeuwse grond.  De moestuin  leert haar mee bewegen met de seizoenen, maakt haar inventief  en levert gezonde voeding.  Op moestuinblog www.moestuinhippie.com  deelt ze haar liefde voor het buitenleven, fotografie, duurzaamheid,  recepten en anekdotes uit de volkstuin.
 
Kristof's bio:

Kristof is de oprichter van De Tuinschuur. Zijn missie in het leven is iedereen laten proeven van zijn passie de moestuin. Kom je hem tegen dan krijg je waarschijnlijk wat zaadjes toegestopt. Hij is ook vader van 3 kindjes(Helena, Elias en Boris) en hij woont met zijn toekomstige vrouw Kaat in Kortenberg (België). Hij zal voornamelijk veel bloggen over tomaten en de ontwikkeling van De Tuinschuur zelf.


We proberen hier regelmatig een blog te posten. Heb je vragen reageer maar op de blog. Wij zullen dan antwoorden. 

Weet wel dat meerdere wegen naar Rome leiden. Wij beschrijven onze manier van moestuinieren. Dit wil niet zeggen dat er geen andere manieren zijn of zelfs betere manieren.


Wil je graag zelf een gastblog posten? Graag! Stuur ons een mail.

Eindelijk

  Kristof     11/05/2016     Reacties (0)


 Voor warmte minnende groenten zoals tomaten, paprika’s, pepers,…. wordt er in de volksmond gezegd dat je moet wachten tot na de ijsheiligen. Dit valt samen met 15 mei. Waarom? Dit is de periode waarbij de kans op nachtvorst (in principe) voorbij is. Maar bekijk zeker het weerbericht. Soms begint de periode een beetje vroeger, maar soms moet je ook een beetje langer wachten. Met een serre kan je een beetje vroeger beginnen dan buiten, aangezien de nachttemperatuur in een serre een beetje hoger ligt.
 
Het weer was in april ronduit koud. Een moment waarbij vele wegdromen naar hun komende vakantie. En waarbij mensen met een moestuin moeten wachten. Voor sommige die zelf hun eigen groenten zaaien, wil dit zeggen dat de vensterbanken nog even vol staan met zaaigoed dat staat te popelen om buiten te mogen. Maar eind april was het EINDELIJK zover. De temperaturen gingen omhoog. En dan is het tijd om enkele dagen de warmte minnende groeten af te harden. Afharden wil simpel weg zeggen dat we de planten laten wennen aan een veranderende omgeving. Lees meer over afharden op http://detuinschuur.ccvshop.be/moestuinbijbel/tomaten
Na enkele dagen te hebben afgehard ziet er de koffer van mijn auto er zo uit

Inline afbeelding 4
 
 
Na enkele uren planten ziet de serre er zo uit
Inline afbeelding 1Heerlijk zicht al zeg ik het zelf. Vergeet zeker niet de eerste keer voldoende water te geven, zodat de tomaten een goeie start maken. Daarna kan je proberen de watergift te beperken tot eenmaal per week. Hierdoor worden de wortels van de plant gestimuleerd om (dieper) op zoek te gaan naar water. Hierdoor krijg je sterkere planten. Maar pas op! Als de bladeren gaan hangen, geef ze maar water. Je moet ze nu ook niet gaan folteren.
 
Zoals je kan zien op de foto gebruik ik tomatenspiralen. Deze zijn eerder geschikt voor buitenteelt. In de serre zal de tomatenplant sowieso groter worden dan deze spiralen. Maar ja ik had ze liggen, dan kan ik ze beter gebruiken Inline afbeelding 2 Ik zal dus aan de spiralen en de tomatenplanten zonder spiralen werken met touwen om de planten op te binden. Lees meer over opbinden op http://detuinschuur.ccvshop.be/moestuinbijbel/tomaten
 
Voor de paprika’s en pepers hadden we geen tijd meer L Op zich niet zo erg want die hebben het liefst nog wat warmer dan de tomaten. En de lente is helemaal begonnen in onze tuin. Er hadden zich 2 hennen afgezonderd van de groep (toom) met volgend resultaat:Inline afbeelding 3

Lees meer

Van moestuinplan naar uitplanten in de moestuin

  Kristof     03/05/2016     Reacties (0)

Wij hebben ook dit seizoen een moestuinplan opgesteld. Wat is een moestuinplan? In een moestuinplan teken je op papier uit waar je alles gaat zetten in de moestuin. Vroeger kocht ik regelmatig impulsief plantjes en plantte ik die kriskras in de moestuin zonder er echt bij na te denken. Hierdoor waren alle soorten groenten verspreid waardoor het complex werd om te bemesten en werd wisselteelt onmogelijk.

Hoe begin je aan een moestuinplan? Begin eerst met een hoofdpad dat je ongeveer even groot maakt als een kruiwagen (50 à 60 cm). De paden kan je bedekken met stoeptegels, houtsnippers, graszoden, compost, grind,... Verdeel dan de moestuin in minstens 6 vakken met zijpaden. Een vak maak je 1,20 meter breed. Hierdoor kan je via het zijpad makkelijk werken in het vak zonder er op te stappen. Doordat je het vak niet betreedt, zal de grond daar luchtiger blijven. Een luchtiger grond zal leiden tot een betere drainage van de grond, betere wortelgroei van de planten en een gezonder en levendiger bodemleven.

Per vak zet je 1 groentengewas. Je hebt de volgende groentengewassen: Koolgewassen (bvb brocolli), peulgewassen (bvb erwten), Aardappelen (bvb bintje), wortelgewassen (bvb pastinaak), vruchtgewassen (bvb courgette), bladgroenten (bvb spinazie). Doordat de groentengewassen per gewas samen staan, is de bemesting eenvoudiger. Ook kan je nu eenvoudig aan vruchtwissel doen na ieder seizoen.

Waarom aan wisselteelt doen? Ik ken moestuinders die ieder seizoen hun groenten steeds op dezelfde plaats zetten. Dus op zich hoef je dit niet te doen. Maar om ziektes en (insecten)plagen te vermijden, kan je beter aan wisselteelt doen. Zeker bij kolen kan je snel last hebben van knolvoet als je ze steeds op dezelfde plaats laat staan. Ook voor het bodemleven is het interessant om ieder jaar te wisselen. Sommige gewassen kunnen de bodem echt uitputten (bvb kolen). En sommige gewassen kunnen positief bijdragen aan het bodemleven. Peulgewassen zullen het stikstofgehalte in de bodem verhogen. Wortelgewassen zullen de bodem luchtiger maken.

Wil je dan helemaal een moestuinexpert worden dan kan je ook nog aan combinatieteelt doen. Bepaalde groenten, bloemen en kruiden hebben een positieve impact op elkaar. Bvb: Een afrikaantje zal aaltjes en bladluizen verjagen. Google maar eens op combinatieteelt en je ziet direct welke gewassen goede buren zijn en welke slechte buren.

Heb je vragen ivm moestuinplan, wisselteelt of combinatieteelt? Stel ze gerust! We helpen je graag verder!

Lees meer

Zelf gezaaid

  Kristof     27/04/2016     Reacties (0)

In oktober mogen we iets verwachten van eigen kweekwink. Hierdoor hebben we beslist om de opening van onze winkel uit te stellen tot februari 2017. Mogelijks gaan we wel al eind 2016 starten met de verkoop op onze website.

Lees meer

De markt op...

  Kristof     07/04/2016     Reacties (0)

De markt op…
 
 
Afgelopen zondag zijn wij gaan staan op de markt van Heist-op-den-berg. Dit deden we voor 3 redenen:
 
1. Onze vensterbanken staan reeds geruime tijd vol met kiemplantjes van pepers, paprika’s en tomaten. We moesten alle plantjes dringend verspenen (=overplanten in grotere potten). Dus ofwel moesten we een groot deel van ons plantgoed weggooien ofwel moesten we ze weggooien. De keuze was uiteindelijk rap gemaakt, gezien weggooien toch maar zonde zou zijn. Ook onze familie, vrienden en buren krijgen de plantjes die ze graag willen. Zo is iedereen gelukkig :-) 
 
2. We vroegen ons af of wij wel kunnen verkopen. Ik ben absoluut niet iemand van het type dat een verkoopspraatje kan maken. Misschien wel een cruciale karaktertrek dat je nodig hebt om een winkel te starten J
 
3. Aangezien we toch al op een markt gingen gaan staan, dan was dit de uitgelezen kans om eens een potentiële leverancier te testen. We hadden bij hem wat persplantjes van verschillende groenten besteld.
 
Hoe liep het?
 
Laten we eerlijk zijn... Op een zondag opstaan om 6 uur ’s ochtends is nooit plezant. Toen we om 7u15 aankwamen op de markt in Heist-op-den-berg waren zo goed als alle vrije plaatsen ingenomen. Nochtans waren we de week ervoor eens ter plaatse gaan kijken en toen stonden er slechts 2 particuliere verkopers. Wee moesten dus een zeer slechte plaats innemen op de markt. Het was in een straat die alleen bestond uit mensen die hun rommel verkochten. Het eerste uur hadden we dan ook nauwelijks iets verkocht. Mensen opzoek naar plantgoed passeren niet direct in het deel met de rommelmarkt. Uiteindelijk begon de verkoop toch te lukken en was het op sommige momenten echt super druk aan ons standje. We vielen natuurlijk goed op met ons standje met plantgoed tussen al die rommel J
 
Resultaat
 
Onze vensterbanken staan nog steeds vol. Maar alle tomaten, paprika’s en pepers staan nu wel in dubbel zo grote potten. Vele voorbijgangers waren echt ook gecharmeerd door de vele verschillende soorten dat we mee hadden. Ook leuk om een aantal ‘freaks’ zoals ik te mogen ontmoeten waarvan een enkeling zelfs nog meer soorten had.
 
Kunnen we nu verkopen? Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik iemand iets kan aanpraten. Ik heb gewoon geprobeerd om mezelf te zijn want dat is al moeilijk genoeg J. Maar als ik Kaat mag geloven werkt het wel aanstekelijk als je iemand met passie over iets hoort vertellen. Dan mag je niet de beste verkoper zijn, mensen voelen denk ik echt wel als je iets met hart en ziel en boordevol passie doet.. 
 
We waren ook zeer tevreden met de kwaliteit van de persplantjes van de leverancier. We vingen ook op dat onze persplantjes er beter bij stonden dan bij de echte marktkramers. Met hem zullen we dus verder werken in de toekomst.
 

Lees meer

De Tuinschuur - Wat is dat nu weer?

  01/04/2016     Reacties (0)

De Tuinschuur – Wat is dat nu weer?
 
 
Ik heb mezelf de vraag gesteld: Wat is nu eigenlijk ‘mijn ding’ in mijn leven? Wat houdt mij bezig? Wat is mijn passie? Zoals zovele mensen doe ik dingen, omdat deze zo gegroeid zijn. Ik ben terecht gekomen als schadebeheerder bij een grote verzekeraar. Op zich doe ik die job graag. Vooral omdat ik mensen kan helpen. Aan de andere kant stoor ik me enorm aan het bureaucratisch systeem wat nu eenmaal een groot bedrijf is. Maar als ik eerlijk ben met mezelf, is dit niet mijn passie.
 
Wat is dan wel mijn passie? Ik vind dat een zeer moeilijke vraag. Mijn studies zijn slecht afgelopen, omdat ik hierover geen idee had. Ik heb economie verder gestudeerd, omdat ik er goed in was. Maar ik voelde mij absoluut niet thuis bij de nieuwe managers in spe. Zonder passie ben je zoals een schip zonder kompas. Je gaat verschillende richtingen uit, maar eigenlijk kom je nergens. Ik voelde mij een ondernemer. Starten van een blanco blad met dan plots een idee en dit dan helemaal uitwerken naar een business model met visie. Dat is kicken!
 
Ik heb vele ideeën uitgewerkt van een trendy hamburgerrestaurant tot een verzekeringskantoor, van een leasingmaatschappij die zich richt op bepaalde niches tot websites voor allerlei behoeften. De meest logische keuze zou zijn dat ik verder zou gaan in de boeiende wereld van verzekeringen, omdat ik die wereld al ken in al zijn nuances. Echter ook als ondernemer kan ik beter een andere passie van mij volgen, nl: De moestuin.
 
Ik doe dit al enkele jaren. Ik ben hierin zeker geen expert. Maar het is zo fantastisch! Het magische moment dat uit een klein zaadje een kiempje komt. Dat je dat kiempje uiteindelijk kan laten uitgroeien tot  lekkere groenten en kruiden of een mooi boeketje bloemen voor op tafel. Over smaken en geuren kan je normaal niet discussiëren. Echter als je bijvoorbeeld een tomaat uit de winkel vergelijkt met een tomaat uit eigen tuin. Niet te beschrijven! Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter! En dan heb je natuurlijk ook nog het aspect opvoeding. Ik heb een dochter van 5 jaar die me graag helpt in de moestuin. Ze is hierdoor veel buiten en ze weet van waar haar eten komt.
 
Dus mijn doel in 2016 is mijn 2 passies omvormen tot een winkeltje dat gespecialiseerd is in de moestuin. We gaan het winkeltje ‘De Tuinschuur’ noemen. Wij gaan het winkeltje starten vanuit onze garage, schuur en moestuin. Onze winkel zal gelegen zijn in de Kapellestraat 16, 3070 Kortenberg. We zullen ook een webshop hebben met een blog en veel informatie. We verwachten te starten in september 2016 met een ‘zachte’ start, nl: enkel open tijdens het weekend. Begin 2017 zullen we zien of we onze huidige job kunnen afbouwen en ruimere openingstijden kunnen aanbieden.
 
Kristof Vranckx
 
PS: Wat verwachten jullie van een moestuinwinkel?

Lees meer

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.