" />

Categorieën

Zaden oogsten tomaat
Het moestuinjaar was voor velen een slecht jaar met een voorjaar met veel regen en geen zon. Ook voor mij was het een slecht moestuinjaar. Maar hierdoor kon ik meer tijd steken in mijn lievelingsgewas, nl: tomaten. Ze groeiden in het voorjaar minder snel als anders, maar de mooie zomer zorgt voor een explosie van de oogst. En het belangrijkste van al dit jaar – even hout vasthouden – geen phytophthora (tomatenziekte). Dit jaar pluk ik tomaten van 20 verschillende variëteiten.  Soms wel tot 10 kilo per week J Gelukkig hadden we net een grote vriezer gekocht.
 
Sommige lezers zullen zich afvragen waarom er zo’n vieze foto staat bij deze blog. Ik ben sinds de start van de oogst ook bezig met zaad te oogsten. Als je de zaden uit een tomaat bekijkt, zal je zien dat er een soort van gelei rond zit. Je kan dus de zaadjes niet gewoon in een zakje steken. Je moet eerst dit laagje gelei afbreken. Ik zet de zaadjes in een potje en ik voeg wat water toe. Dit potje laat ik dan in de goede handen van de bacteriën. Zij breken op 5 dagen tijd het gelei laagje af. Een goede tip zet een deksel over het potje met een paar kleine gaatjes in. Zoniet zal je last krijgen van fruitvliegjes. Op deze manieren bootsen we de natuur na. In de natuur wordt de vrucht van de tomatenplant gegeten door een dier. Het zaadje overleefd het maagzuur door de beschermende gelei laag. Eenmaal de uitgang gevonden van het dier heeft het zaadje enkele kilometers afgelegd en op deze manier verspreidt de plant zich.
 
Wat doe je na 5 dagen met je potje schimmels? Je gooit het goedje in een vergiet. Je sproeit er water over. Daarna gooi je de zaden in een maatbeker gevuld met water. Je mengt alles eens grondig met een lepel. Nadat je alles hebt laten bezinken, verwijder je alles aan de oppervlakte van het water. Dit betreft over het algemeen kleine stukjes vuil, maar je verwijdert ook bovendrijvende zaadjes. Deze zaadjes zullen niet kiemkrachtig zijn. Daarna gooi je alles weer door een vergiet. Je herhaalt de bovenstaande stappen indien er nog vuiligheid achterblijft. Indien er geen vuiligheid meer is, dan kan je alle zaadjes op een schoteltje leggen om ongeveer een week te drogen. Na een week steek ik de zaadjes in een gripzakje. Tijdens dit proces moet je voorzichtig de zaadjes van elkaar wrijven, aangezien ze tegen elkaar plakken na het drogen.
 
En zo makkelijk heb je dan je eigen zaden. Belangrijk is om tijdens alle stappen (zaaien, kiemen, verspenen, uitplanten, oogsten, rotten, drogen en stockeren) dat je steeds goed labelt met naam van de variëteit en de datum. Ook heeft zaden oogsten alleen maar nut als je met heirloom (=zaadvaste) variëteiten werkt. F1-hybriden variëteiten zullen zaad geven waarvan je onmogelijk kan voorspellen wat voor tomatenplant er zal uitkomen. Oogst je zelf zaad en kan je mij met zekerheid de zaadvastheid bevestigen, contacteer me dan. Ik wil graag zaadvaste variëteiten aanbieden van lezers/klanten.
 
  Kristof     07-09-2016 16:01     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Jan -  15-09-2016

Interessant! Ik kweek ieder jaar tomaten van gekochte planten. Ik ga nu eens jouw techniek proberen.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies