" />

Categorieën

Huilen bij je peperoogst

Het wisselvallige weer zorgt voor protesterende kinderen én protesterende planten. Ik weet niet wat ik erger vind. De onwillige kinderen die meestormen met het weer of de planten die weigeren te groeien. In beide hobby’s ga ik met hart en ziel te werk. Zucht.  

Dat is het lastige met een moestuin (en kinderen!). Je bent afhankelijk van zo veel factoren waar je geen invloed op hebt. De regen van de afgelopen maanden hebben de tomaten geen goed gedaan, terwijl vrienden in het oosten van het land zich afvragen over welke regen ik het in hemelsnaam heb. Kurkdroog daar en hier in Noord Holland komt het met bakken uit de hemel. De zonnige momenten zijn een stuk schaarser en dat merk je duidelijk in de groei. Veel blijft achter.

Gelukkig schijnt in de kas altijd de zon en regent het 2 x per week geheel geautomatiseerd. Ik heb al kilo’s pepers geoogst en dagelijks smul ik van een loeiheet pepertje met een broodje kaas. Heerlijk vind ik dat. De Nederlandse Man vind dat maar raar. Vrijwillig zó pittig eten dat je ervan hikt of een traantje laat. De Tuinopzichter neemt het direct voor me op. ‘Dat vindt mama gewoon LEKKER papa!’  Dat klopt kleine Pluis, Madame Moes vindt dat inderdaad lekker! 
De sambal die ik maak, vind gretig aftrek bij familie en vrienden en het recept is zo eenvoudig, dat wil ik jullie niet onthouden. Lekker pittig, maar o zo fruitig dat zelfs De Man het vrijwillig eet. 


Gebruik hiervoor een mix van pepers. Ik houd van de fruitige pepers die pittig zijn zoals Chinese 5 Colour, Lemon Drop, Aji Crystal Lemon of een waanzinnige Adjuma peper. Zorg dat je in je pepermix van zelfgekweekte of gekochte pepers ook voor fruitige soorten gaat voor dit sambal recept. In toko’s kun je makkelijk aan Adjuma en Madame Jeanette pepers komen, mocht je lokale super het niet hebben. 

500 gr gemixte pepers naar keuze
2 paprika’s 
2 uien
6 tenen knoflook
1 stengel citroengras 
Sap van 1/2 citroen
5 eetlepels suiker

Gebruik een food processor om alle ingrediënten fijn te hakken. Doe eerst de schoongemaakte ui en knoflook er in. Dan de zaadloze paprika’s om tot slot de pepers toe te voegen.  Haal de buitenste schil van de citroengras stengel en haal het topje eraf en snijd ook de wortelaanzet ruim af. 
(Dit kan in een glaasje water wortel schieten en kun je later in een potje aarde doen voor je eigen sereh plant, hoe leuk!)

Maal ook de stengel fijn en roer het geheel goed door met een niet houten lepel droog. Zorg ervoor dat je niets op je handen moest en je vervolgens aan je gezicht zit. Daar word je niet gelukkig van als je hete pepers hebt. 
De niet houten lepel is ook van groot belang! Je pepermengsel is waarschijnlijk zo pittig dat de tranen in je ogen schieten als je er boven hangt en die scherpe pepersmaak gaat in het hout zitten. Slik. Als je geen huilende kinderen aan tafel wilt omdat de risotto zo heet is -echt gebeurd..!-, gebruik je een kunststof of metalen lepel. Dat was je af en voilà, geen pittige smaakresten! 


Schep alles in een ruime anti aanbakpan (bv een hapjespan) en bak de boel al roerende droog. De dampen zijn scherp, vergis je er niet in, dus denk vooral aan je ogen en neus en zet je afzuigkap aan! 


Eenmaal droog gebakken, houd je het vuur zo laag mogelijk, doe je de suiker en het citroensap erbij. Nog even doorroeren en schep vervolgens alles in brandschone potjes. Zet de potjes op zijn kop en laat afkoelen. Invriezen in eetporties is ook mogelijk. 

Maak een pan roti, nasi of geurige rijst en neem een lepeltje sambal erbij. Gegarandeerd smullen! Afiyet olsun. 


 
  Madame Moes     11-08-2020 10:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies