" />

Categorieën

Zaaigrond maken
Om te zaaien kan je zaai -en stekgrond gaan kopen in een tuincentrum. Als je redelijk beperkt zaait is dit een goede oplossing. Echter ze vragen nogal veel geld voor zo'n zak zaai -en stekgrond. Je kan deze grond ook zeer makelijk zelf maken.

Het enige wat je nodig hebt is potgrond en zand. Neem hiervoor een kwalitatieve potgrond. Je kan best niet besparen op potgrond. In potgrond zitten meestal wat dikkere stukjes of takjes. Deze filter je er eerst uit door er in te wroeten met je schop of je haalt de potgrond door een zeef. Zaaien in puur potgrond is niet goed, want dit bevat te veel meststoffen voor kiemplantjes. Vandaar dat je zand gaat toevoegen. Zand zorgt er ook voor dat er betere drainage is van al het vocht. Als zand neem je in een bouwmarkt een zak met een grove korrel (bvb brekerszand). Als je een te fijne korrel (bvb rivierzand) neemt, dan kan alles dicht slibben. Je mengt de potgrond met het zand in een verhouding 4:1 (4delen potgrond en 1 deel zand). Voila nu heb je uw eigen zaaigrond gemaakt.

Op de bovenstaand foto zie je het proces. Ik heb mijn pepers, paprika's en aubergines uit de gripzakjes gehaald (zie vorige blog) en voorzichtig gepland. Je kan het bovenste deel van je grond best bedekken met zand.
      06-02-2018 12:51     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Kristof - De Tuinschuur -  06-02-2018

Hey Wim, Bedankt voor het compliment! Ik heb de kiemplantjes gezet in Rootrainers. Een speciaal systeem om plantjes te kweken. Voordelen: De wortels groeien mooi omlaag zonder een wortelkluit te vormen. Je kan de rootrainers opendoen zoals een boek, zodat je ze makkelijk kan verspenen of controleren zonder ze te beschadigen. Nadelen: Ze kosten meer dan gewone potjes. Ze zijn niet van heel sterke plastiek (maar meerdere jaren zal lukken als je voorzichtig bent). Desondanks kweek ik er zeer graag mee. Wij verkopen ze niet, maar je vindt ze zeker via google.

 Wim -  06-02-2018

Leuke blog! Ik koop steeds zaaigrond. En ge kunt het zelf maken. Dat ga ik ook eens proberen. In wat voor iets heb je uw grond gedaan?

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.