" />

Categorieën

Composteren
Compost maken van je eigen keuken en tuinafval is erg leuk om te doen. Als je bedenkt dat een zak goede compost in de winkel een hoop geld kost is het ook zeker de moeite waard en helemaal niet moeilijk. Bovendien gooi je anders je afval in de kliko en nu gebruik je het weer om zonder voedselkilometers nieuwe groente en fruit mee te kweken Duurzaam en goed voor het milieu dus.
 
Beestjes
 
In de composthoop zit een enorme diversiteit aan beestjes. Pissebedden, mestwormen, slakken, bacteriën en schimmels zijn allemaal voor jou aan het werk om mooie compost te maken die straks weer op je moestuinbedden ligt.
                                        
Wanneer en hoe start je een composthoop?
 
Je kan in elk jaargetijde een nieuwe composthoop starten, maar het najaar is ideaal omdat je dan veel tuinafval hebt. Het geheim van een goedwerkende compostbak is laagjes. Zie het opbouwen van de hoop als één grote lasagna. Begin met een laag van twintig centimeter takjes of gehakseld hout en voeg een emmer rijpe compost toe. Als je dit niet hebt vraag dan een emmertje aan de buurman. Daarna bouw je het laag voor laag op. Een laagje droog (zaagsel, bladeren, stro en takken) en een laagje groen (gras, groente en fruit) afval. Om de zoveel lagen doe ik er een laagje mest tussen van onze kipjes zodat de compost voedzaam wordt voor de moestuin. Eén keer per zes weken breng je lucht in de hoop door met een riek de massa te verdelen. Zo voeg je zuurstof toe wat het proces versneld.
 
Welk materiaal kan je composteren
  • Bladeren
  • Onkruid zonder zaden
  • Oogst resten
  • Stro/hooi
  • Grasmaaisel. Wel de hoeveelheid doseren
  • Snoeiafval
  • Groente en fruitresten
  • Mest van konijnen of kippen
  • Zaagsel
  • Resten tuinaarde (beperkt)
De beste plaats
 
Zet je compostbak bij voorkeur op een plaats met half schaduw. Kies een plaats die je goed kan bereiken met de kruiwagen en waar je de ruimte hebt om met de riek te werken. Tot slot moet het luikje zo geplaatst worden dat je de compost eruit kan halen.
 
 
 
 
Gesloten compostbak of open compostbak
 
Toen ik pas begon met moestuinieren adviseerde een collega om nooit te beginnen met een gesloten systeem. Haar vader had slechte ervaringen want na drie jaar was zijn compost nog niet bruikbaar. Gelukkig was ik eigenwijs, want in een gesloten compostbak kan je prima compost maken.
 
 
Welke keus voor bak je ook maakt, je kan met beide compost maken. Voordeel van de gesloten bakken is dat er minder snel ongedierte (muizen of ratten!)  in kan komen. Een nadeel is dat je de compost minder makkelijk kan omzetten. Dit lukt weer beter in een open bak.
 
Wanneer is de compost goed?
 
Als er geen beestjes meer in de compost zitten en deze ruikt naar bosgrond is ze klaar voor gebruik. Meestal is dit na ongeveer acht maanden. Zeef eventueel niet gecomposteerde delen eruit (zoals takjes of maïsstengels) en gooi deze terug op de composthoop.
 
 
Gebruik jij ook zelfgemaakte compost en heb je andere tips? Vertel het ons!

 
 
 
 
  Jacqueline     21-10-2019 14:47     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Moestuinhippie -  04-11-2019

Goed idee Milan, om je bruin materiaal apart te bewaren. Heb je trouwens wel eens bladcompost gemaakt? Als je veel blad hebt kan dat namelijk ook heel goed. Het geeft meer volume aan de grond en zorgt er voor dat water beter wordt vastgehouden.

 Milan -  21-10-2019

Ik voorzie ook steeds een plekje voor bruin materiaal apart. Bruin materiaal heb je meestal een hele hoop van tegelijk. Bvb blad in de herfst of snoeiwerk van enkele bomen. Nadien kan je makkelijk in de 'lasagne' steken

 Sim -  21-10-2019

Tuin/keukenafval bestaat niet. Het is een grondstof voor je tuin en groenten

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies