" />

Categorieën

Soms weet je niet wat je al jaren achteloos aan je voorbij hebt laten gaan, totdat je er midden in zit. Zo ook met de fruitvliegjes die overal in mijn huis vliegen. Maar dan ook echt overal. Maar waar is dat rotte fruit? Waarom vliegen ze zelfs in de slaapkamers? Je zou van minder vragen knettergek worden. Google-en voor gevorderden, leerde me dat het geen fruitvliegjes, maar rouwvarenmuggen zijn. De ene site noemt ze varenrouwmug en de ander rouwvarenmug. Voor iets wat me al genoeg kopzorgen oplevert, kies ik liever een naam die wat beter bekt. Rouwvarenmug it is!
 
De rouwvarenmug behoort tot de familie van de Sciaridae. Het zijn kleine mugjes van 2-3 mm, met zwart geaderde vleugels die eruit zien als fruitvliegjes. Rouwvarenmuggen houden van een vochtig klimaat en van warmte en leggen hun eitjes in vochtig pot- of zaaigrond. Lekker dan... Laten dat nou de ideale groeiomstandigheden voor menig zaaigoed zijn. Na 2 dagen komen er larfjes uit die na 25 dagen ontwikkeld zijn tot volwassen insecten. Ze kunnen meeliften in potgrond wat je hebt gekocht. Zodra je zaaigrond vochtig wordt (en bij veel zaailingen moet dat, hoezee), is het raak. Voor je het weet, zit je in de bittere ellende. Dat hoeft je maar 1 x te overkomen! Zo vies.. brrr, ik zorg voortaan dat ik met zaailingen anders te werk ga.
 
Daar waar ze eerst alleen maar vies en irritant waren, begonnen de muggen het hele his over te nemen. Ze doken in mijn thee, zaten in de slaapkamer waar geen planten staan, in de gang, op mijn broodje. Ze waren nog net niet reisgidsen naar ons huis aan het uitgeven... 
En toen hadden ze óók nog eens het lef mijn pepers af te knagen. Van onderen doen ze dat. Al dat werk, het minitieus bijhouden wat je wanneer hebt gezaaid, de blijdschap bij het eerste puntje groen, het bewateren, ernaar kijken omdat dat frisse groen zo rustgevend is. Alles voor niets, want.. echt hartstikke dood. Om te janken, zo verschrikkelijk vind ik het. De helft van mijn zaailingen ben ik verloren en toen ze óók nog eens mijn binnen overwinterende Moringa Oleifera (wonderboom) begonnen aan te vallen, was ik er he-le-maal klaar mee! Rigoreuze stappen vereist. NU! 
 
Ik heb het antwoord gevonden. Whoop whoop! Deze oplossing deel ik graag met moesminners overal. De oplossing is zo simpel -en goedkoop- dat je je afvraagt waarom dat niet beter vindbaar is op het wereldwijde web.
 
Doe scherp zand boven op je potgrond, zodat de rouwvarenmuggen niet de grond in kunnen duiken en hun eitjes kunnen leggen. Druk het zand flink aan. De muggen die nog in huis zijn, gaan binnen 2 dagen dood. Je zaailing (of plant) groeit door het zand heen en heeft nergens last van. 
Geef, indien mogelijk!, niet te veel water en als je potten of kweekbakjes met gaten hebt, geef via het schoteltje water. Dit is natuurlijk niet bij alle planten haalbaar. De pepers houden wel van een vochtige kiemtemperatuur, maar het scherpe zand voorkomt al veel leed.
 
Heb je in mindere mat last van rouwvarenmuggen, dan kun je ook het begieten met thijmthee proberen (1 liter water met een eetlepel thijm) of een kaneelthee (1 liter water met 1 eetlepel kaneel 1 dag laten staan en dan de planten ermee begieten; het slijm zakt omlaag en dat wil je niet op je planten). 
Ik had dermate last van deze vliegende knakkers, dat ik pure kaneel vanwege zijn anti bacteriële werking rondom mijn planten heb gestrooid om te kijken of dat soelaas zou bieden. Het leek enigszins te werken, maar helaas  te veel muggen om er definitief van af te komen. Via het moestuinforum heb ik toen de gouden tip gehad.
 
Gezien de omvang van mijn rouwvarenmuggenprobleem, heb ik bij mijn grote planten de eerste 6/7 cm van de aarde in de tuin geschept en er verse potgrond op gedaan. Dat is natuurlijk geen garantie dat ze niet al in de nieuwe potgrond zaten, maar de oude lichting is zeker weg. Overal scherp zand in de potten, goed aandrukken en hoppaaa, zeg maar dagdag tegen de rouwvarenmug! 
Bij je kweeksels is de bovenste laag aarde wegscheppen natuurlijk niet de handigste oplossing, want de zaailingen zijn nog te teer daarvoor. Scherp zand daarentegen werkt uitstekend. 
  MadameMoes     21-02-2019 20:49     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 MadameMoes -  24-02-2019

Op naar een rouwvarenmugvrij moesseizoen! (En een geweldig woord voor een ouderwets potje scrabble!)

 Jacqueline Franse -  22-02-2019

Bedankt voor de tips, nooit last gehad van de beestjes maar een kant en klare oplossing voor "in het geval dat" is altijd handig.

 MadameMoes -  21-02-2019

Dank!

 Kristel -  21-02-2019

Tof geschreven!!!

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies