" />

Categorieën

Madame Moes geveld
Sinds het oordeel van een hernia over me uit is geroepen, ben ik alle extra curriculaire activiteiten uit mijn leven aan het bannen. Platliggen is onmogelijk met een jong gezin, daar kan elke ouder wel over meepraten. Dus dan maar het mes in alles wat niet per sé hoeft. De tuin gaat als eerste op de schop. 
 
Ik word er mistroostig van. Mijn tuin schreeuwt om aandacht. Ik mis het enorm. Al dat harde werk van de afgelopen maanden lijkt helemaal voor niets. Het onkruid staat manshoog en daartussen moeten de plantjes zichzelf maar redden. Net zoals ik. De kleine tuinopzichter helpt waar hij kan, maar het tuinwerk is hoger dan de kleine Pluis zelf. 
 
 
Na een maand het minimale in en rondom ons huis gedaan te hebben, ben ik al een paar keer stiekem in de tuin bezig geweest. Eventjes maar, heus. Ik ben de nieuwe kas ingeslopen en was overweldigd wat een paar weken absentie daar teweeg heeft gebracht. Het is één grote groene jungle in de kas en ik kan geen stap verzetten. Kwaak! Ik kikker er direct van op! Voorzichtig geef ik de tomaten en pepers wat water en probeer niet op slungelachtige uitlopers van de tomaten te stappen. Kijk dan toch! Allemaal pepers en tomaten! Ik jubel van binnen en vooruit, ook hardop. Jeetje, ik heb me de afgelopen maand nog niet eerder zo goed gevoeld.
 
Tuinieren is hét middel bij uitstek om weer in een blije modus te geraken. Daar zijn diverse onderzoeken naar gedaan, maar een beetje tuinierder wist dat natuurlijk allang. Als je net als ik last hebt van een man die meer overtuiging nodig heeft om de rust te laten voor wat het is, om met een schoffel in de weer te gaan, dan kun je De Man (of vrouw) met dít onderzoek om de oren slaan. Agnes van den Berg is bijzonder hoogleraar Natuurbeleving aan de Rug en wetenschapper bij Alterra in Wageningen. Zij heeft onderzoek gedaan naar tuinieren bij depressie en somberheid en wat blijkt? Tuinieren helpt écht! 

Van den Berg zegt: „Mensen met depressieve klachten zitten vaak vast in een negatieve gedachtenspiraal. Ze kunnen stressgevoelens slecht loslaten. Groen trekt automatisch de aandacht en leidt daardoor af. Sneller, of natuurlijker dan andere bezigheden. Waarschijnlijk heeft dat een evolutionaire verklaring. Onze waarneming is afgestemd op patronen in de natuur. Nature is easy on the eye.” 

Doorbreek je eigen sleur en doe eens gek. Ga lekker graven in de tuin en plant een rijtje sla of wat fleurige lupines. Schoffel in je tuintje, knip een bosje bloemen of rommel aan met groen op je balkon. Een pot kleurrijke dahlia’s planten of misschien wat tuinkruiden zoals dille en basilicum kunnen nooit kwaad toch. Geen tuin? Geen nood, guerrilla gardenen kan overal. Strooi wat wilde bloemen zaadmengsels in gemeenteperkjes en maak je hoofd, eeh, het perkje, vrolijk! Groene vingers zijn geen must, enthousiasme des te meer en je wordt er nog wetenschappelijk blij van ook! Mijn rug kan er over meepraten.

  MadameMoes     23-07-2019 11:16     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Blije Melek aka Madame Moes -  30-07-2019

Minimaal aanrommelen in de tuin en gokken op de overlevingsdrang van de natuur. Groene kracht! 💪🏻 Goede tip van die verhoogde bakken. Dat werkt heel goed, ik heb er enkele staan. Volgend seizoen maar wat meer.

 susan -  26-07-2019

Wat fijn dat je je blik hoofdzakelijk richt op de mogelijkheden ipv de beperkingen. Groen heelt! En ook wanneer je een tijd lang niet omkijkt naar je planten weet de natuur zich goed te redden. Goed zeg, deze moestuinblog!

 Wim -  24-07-2019

Ik heb al regelmatig met mijn rug gesukkeld. Wij hebben al enkele jaren een groot deel in verhoogde bakken staan. Dat helpt wel. Werkt ook prettiger. Hopelijk snel beter.

 Sabine -  24-07-2019

Wat goed, een blije Melek!

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies