" />

Categorieën

Rondje door de tuin
De moestuin draait op volle toeren. Vind je het leuk om samen met mij een rondje door de tuin te doen? Dat kan.

Aan de buitenkant van het hek staan prachtige blauwe korenbloemen. Ze bloeien al vanaf april. Er staan ook goudsbloemen en Oost-Indische kers. Deze moeten nog een beetje groeien maar hopelijk zullen ze later in het seizoen het hek oranje kleuren.

Als we de moestuin in gaan komen we aan de linkerkant langs de paprikakas die ik heb gemaakt van oude ramen. De paprika's beginnen eindelijk goed te groeien, het warme weer doet ze goed. De grond is gemulcht met grasmaaisel zodat het iets vochtiger blijft. Om de paar dagen geef ik ze water, ze vertonen nog geen tekenen van vocht tekort. So far so good.

Vóór de paprikakas staan de zinnia's. Enkelen bloeien al. Mocht je ze nog nooit in de moestuin hebben gehad, zet ze op je lijstje voor volgend jaar. Ze maken mij in ieder geval erg blij.

We lopen langs de kruiden en asperges naar de platte bak waar eerst kropsla in stond. Deze hebben inmiddels plaats gemaakt voor de watermeloenen. Vorig jaar oogstte ik er drie, hopelijk gaat het dit jaar ook weer lukken. Meloen houdt vooral van warmte en niet te veel water, daarom wordt ze onder glas geteeld.

Naast de watermeloen staan de aardbeien. Het is een goed aardbeienjaar. De regen kwam net op tijd en de warmte ook. Kilo's trokken we, de vriezer is rijk gevuld met aardbeiensaus en aardbeien voor de wintermaanden. Zo geven ze je twee keer een geluksgevoel, één keer bij het oogsten in de zomer en één keer bij het opeten in de winter. Win win!

Na de aardbeien komen we bij de tomaten. Twaalf stokken staan er met de meest bijzondere rassen. Ik teel dit jaar maar liefst 27 verschillende tomaten. Een deel staat buiten, het andere deel in de kas in de achtertuin. Risicospreiding noem ik dat. De planten beginnen aan de derde of vierde bloemtros. Hier en daar worden al tomaten gevormd aan de eerste tros. Ik kan niet wachten tot de planten vol hangen en we eindelijk weer verse tomaten hebben.

Naast de tomaten staat de suikermaïs en een piramide van bamboe met komkommerplanten. Ik zaaide ze al in maart, vroeger dan anders. Voorgaande jaren lukte komkommer niet en ik wilde dit jaar niets aan het toeval overlaten. Nu lijken ze het goed te doen, met dank aan het warme weer natuurlijk. Gestaag klimmen ze omhoog. Hier en daar zie ik al een vrouwelijke bloem met vruchtbeginsel. Zou het dan dit jaar toch echt gaan lukken? De smaak van verse komkommer is zo bijzonder. 

We vervolgen onze weg. Links de fruitkooi met jostabessen en drie soorten aalbessen. Twee struiken zijn inmiddels bijna leeg.  Van de andere wordt nog geoogst. Ze hebben allemaal een andere oogstperiode om de oogst te spreiden. Heerlijk voor 's avonds in de soja yoghurt. Naast de fruitkooi staan de appel- en pruimenbomen. Ze moeten nog uitgedund worden maar de pruimen lijken nog in het stadium van natuurlijke vruchtrui. Daar wacht ik op.

Aan de rechterkant staan de aardappelen. Ik kweek dit jaar vroege aardappelen Obama en Tiamo. De pootaardappels zijn van de oogst van vorig jaar. Ze gingen 24 maart de grond in en een snelle rekensom leert ons dat ze, uitgaande van een teelt van 100 dagen, rond 25 juni de grond uit mochten. Ik heb nog niet gekeken, hou het nog even spannend voor mezelf. Alsof er ergens een cadeautje ligt waarvan je nog niet weet of je het leuk vindt. Morgen gaan we schatgraven.

In mijn volgende blog voor de tuinschuur het vervolg van dit rondje door de tuin.
 

 
 
  Jacqueline     03-07-2019 13:35     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies