" />

Categorieën

Wij hebben ook dit seizoen een moestuinplan opgesteld. Wat is een moestuinplan? In een moestuinplan teken je op papier uit waar je alles gaat zetten in de moestuin. Vroeger kocht ik regelmatig impulsief plantjes en plantte ik die kriskras in de moestuin zonder er echt bij na te denken. Hierdoor waren alle soorten groenten verspreid waardoor het complex werd om te bemesten en werd wisselteelt onmogelijk.

Hoe begin je aan een moestuinplan? Begin eerst met een hoofdpad dat je ongeveer even groot maakt als een kruiwagen (50 à 60 cm). De paden kan je bedekken met stoeptegels, houtsnippers, graszoden, compost, grind,... Verdeel dan de moestuin in minstens 6 vakken met zijpaden. Een vak maak je 1,20 meter breed. Hierdoor kan je via het zijpad makkelijk werken in het vak zonder er op te stappen. Doordat je het vak niet betreedt, zal de grond daar luchtiger blijven. Een luchtiger grond zal leiden tot een betere drainage van de grond, betere wortelgroei van de planten en een gezonder en levendiger bodemleven.

Per vak zet je 1 groentengewas. Je hebt de volgende groentengewassen: Koolgewassen (bvb brocolli), peulgewassen (bvb erwten), Aardappelen (bvb bintje), wortelgewassen (bvb pastinaak), vruchtgewassen (bvb courgette), bladgroenten (bvb spinazie). Doordat de groentengewassen per gewas samen staan, is de bemesting eenvoudiger. Ook kan je nu eenvoudig aan vruchtwissel doen na ieder seizoen.

Waarom aan wisselteelt doen? Ik ken moestuinders die ieder seizoen hun groenten steeds op dezelfde plaats zetten. Dus op zich hoef je dit niet te doen. Maar om ziektes en (insecten)plagen te vermijden, kan je beter aan wisselteelt doen. Zeker bij kolen kan je snel last hebben van knolvoet als je ze steeds op dezelfde plaats laat staan. Ook voor het bodemleven is het interessant om ieder jaar te wisselen. Sommige gewassen kunnen de bodem echt uitputten (bvb kolen). En sommige gewassen kunnen positief bijdragen aan het bodemleven. Peulgewassen zullen het stikstofgehalte in de bodem verhogen. Wortelgewassen zullen de bodem luchtiger maken.

Wil je dan helemaal een moestuinexpert worden dan kan je ook nog aan combinatieteelt doen. Bepaalde groenten, bloemen en kruiden hebben een positieve impact op elkaar. Bvb: Een afrikaantje zal aaltjes en bladluizen verjagen. Google maar eens op combinatieteelt en je ziet direct welke gewassen goede buren zijn en welke slechte buren.

Heb je vragen ivm moestuinplan, wisselteelt of combinatieteelt? Stel ze gerust! We helpen je graag verder!
  Kristof     03-05-2016 13:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies