" />

Categorieën

Verspenen


Verspenen. Wat is dat nu weer? Als je zaait dan zaai je meestal eerst een zaadje in een klein potje of verschillende zaden in een bak. Verspenen is wat je doet als je het kleine kiemplantje overbrengt in een grotere pot. Wanneer ga je verspenen? Dit doe je standaard nadat de eerste echte 2 blaadjes gevormd zijn (er worden eerst 2 kiemblaadjes gevormd en daarna komen de eerste echte blaadjes). Op het moment dat de eerste echte blaadje gevormd worden is al het voedsel van de zaaigrond op en heeft het kiemplantje de bodem bereikt met zijn wortels.
 
 
Op de foto zie je hoe ik paprika’s en pepers heb verspeend. Ik heb mijn kiemplantjes een beetje langer laten groeien dan de standaard. Ik werk met een speciale tray (rootrainers) waardoor ik ze een beetje langer kan laten groeien. Uiteindelijk heb ik ze nu moeten verspenen, aangezien ze gestopt waren met groeien.
 
Als je kiemplantjes verspeend, wees dan zeer voorzichtig. Zeker bij het uitnemen van de wortels moet je uiterst voorzichtig zijn. Het zijn op dat moment als het ware baby’s. Daarom is het ook raadzaam als je verschillende zaden zaait in een bak ze voldoende ruimte te geven. Als je wortels moet ontwarren van elkaar dan kunnen er wel eens kiemplantjes sneuvelen.
 
De kiemplantjes zet je dan standaard over naar een P9-potjes (9 diameter) met potgrond. Hierin zit dan voedsel genoeg tot aan het uitplanten van de planten (meestal 6à8 weken, kijk even op de zak). Belangrijk is om de kiemplantjes rijkelijk langs boven water te geven. Dit doe je niet omdat ze nu dorst hebben, maar om er voor te zorgen dat alle wortels gaan kleven aan de potgrond (zo verwijder je holtes van lucht). Vanaf dan is het interessanter om planten langs onder water te geven. Dit kan je makkelijk realiseren door de potjes in een bak te zetten. Hierin moet je een mooi evenwicht vinden tussen niet te droog en niet te nat. Dit leer je door ervaring.
 

  Kristof         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.