" />

Categorieën

Winter-snoei van rode bessen

"Zacht lenteweer op komst" kopte een landelijk dagblad afgelopen weekend. Jee, nu al? Daar was ik nog niet op voorbereid. Er is nog zoveel te doen voordat we van start kunnen. De schuur is een rotzooi en er ligt nog een lange to-do-list met uitstelkarweitjes te wachten. Gelukkig heb ik deze week een paar vrije dagen, dus kom maar op met dat lenteweer! Ik voel zaaikriebels opkomen. Zal ik toch al wat gaan zaaien? Maar de grond is nog te koud en te nat, en dat betekent het hoofd koel houden en vooral niet te snel van start gaan. Er is nog tijd genoeg.

 
Om toch alvast aan de to-do-list te beginnen toog ik afgelopen zaterdag met mijn snoeischaar naar de moestuin. Er was een droge dag voorspeld en afgezien van de harde wind was het een perfecte dag om de rode bessen te snoeien. Bij het volkstuinencomplex net buiten het dorp was een hoop bedrijvigheid. Er waren zowaar meer tuinders aan het snoeien. De deur van de schuur ging gevaarlijk heen en weer door de harde zuidwestenwind, ondanks de enorme haak waarmee hij vast stond.  "Snel snoeien en naar huis" dacht ik bij mezelf.
 
Als je rode bessen wil snoeien is het handig om te weten waar de struik vrucht vormt: op meerjarig hout en met name op 1 en 2- jarig hout. Als je niet zou snoeien krijg je nog steeds bessen, maar de struik gebruikt dan meer energie dan nodig en de zon kan minder goed bij de vruchten.
 
De struik bestaat uit 4 of 5 gesteltakken die als basis dienen. Hieruit groeien takken die vrucht dragen. Denk aan die basis als je gaat snoeien tijdens de winter-snoei in februari.
Een paar snoeitips:
 
  • Snoei alleen op droge, vorstvrije dagen.
  • Gebruik een schone, scherpe snoeischaar zodat er gladde wonden ontstaan die snel genezen.
  • Snoei naar binnen groeiende takken, takken die elkaar kruisen en afhangende takken weg. Je wil een open struik waar de zon goed doorheen kan schijnen om de vruchten te laten rijpen.
  • Snoei  beschadigd hout altijd weg.  
  • Takken die in de weg staan bij het oogsten of zó lang gegroeid zijn dat ze uit je fruitkooi steken kan je ook beter weghalen.
  • Verwijder takken die naast de geseltakken uit de grond komen (opslag) dicht bij de grond, tenzij je één van de geseltakken wil gaan vervangen. Het is handig om in dat geval één van deze takken te laten groeien zodat deze in een later stadium een geseltak kan vervangen. Kies  een tak de redelijk recht groeit.
  • Door de geseltakken in te korten gaan ze uitlopers vormen. Aan deze uitlopers worden de vruchten gevormd.
  • Snoei de vruchttakken tijdens de wintersnoei op 2 knoppen.
  • Snoei altijd boven een naar buiten gerichte knop. Wanneer de tak weer uitloopt op deze knop zal hij ook naar buiten gericht zijn waardoor een opener kern ontstaat.
  • Doe af en toe een stapje naar achter om je snoeiwerk te bekijken. Dan zie je sneller vergeten takken.
 
De gesnoeide takken gaan mee naar huis. Het plan is om ze te gebruiken als stekken. Als mijn kaplaarzen zijn opgeruimd en ik de deur wil afsluiten aarzel ik even. Het is zo'n troep in de schuur dat ik niets meer terug te vinden is. Ik wil begin maart mijn veel te kleine aardbeiplanten gaan bemesten maar de koemestkorrels staan op een onbereikbare plek.  Een gebruikt theezakje en dito mok staan als een stilleven op de werkbank. Toch maar even snel wat opruimen? Een rukwind op de deur doet me van gedachten veranderen. Het is geen weer om op te ruimen. Er is nog tijd genoeg. En het wordt lente!
Op mijn blog schreef ik nog meer moestuintips voor februari.

 

  Jacqueline         Reacties (6)

Reacties (6)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.