" />

Categorieën

Zaden verzamelen
Als je goed om je heen kijkt zie je subtiele veranderingen in de natuur: het najaar komt er aan. Bomen en struiken beginnen langzaam te verkleuren en sommigen laten door de warme droge zomer al blad vallen. In de moestuin is het ook zichtbaar. Bloemen raken uitgebloeid en vormen zaad. Als je nog geen zaden hebt verzameld wordt het nu de hoogste tijd. Zaden zijn goud in handen van de tuinder. Je kan er immers volgend jaar nieuwe planten van kweken.
Tips om zaden te verzamelen
1. Haal niet alle uitgebloeide bloemen weg, deze vormen zaaddozen waarin het genetisch materiaal  wordt bewaard voor volgend jaar. Kies de mooiste bloemen, zij zullen de beste zaden geven.
2. Verzamel rijpe zaden op een droge dag. Label de zaden direct door soort, kleur en datum te vermelden. Leg ze op een schotel of krant zodat ze kunnen nadrogen, bij voorkeur 14 dagen. Pas daarna kan je ze definitief opbergen.
3. Na het drogen kan je de zaden schoonmaken door zaad en kaf te scheiden. Dit gaat het handigst met een vergiet of zeef.
4. Bewaar de zaden op een donkere, koele en  droge plek. Ik bewaar ze graag in papier, bijvoorbeeld in een envelop of keukenpapier. Papier ventileert goed waardoor er minder kans  op schimmels is. Denk ook weer aan het noteren van soort, kleur en datum met jaartal.
Zelf zaden verzamelen is niet moeilijk maar er zijn wel risico's. Zo bestaat de kans op kruisbestuiving waardoor je nieuwe plant een andere kleur of eigenschappen kan hebben. Als je gemengde kleuren Zinnia's in de tuin hebt staan zal de kleur labelen geen zin hebben.
Tip
Geef ook eens zaden weg. Je zal zien dat je iemand er een groot plezier mee doet. Zo gaf ik dit voorjaar zaden van bloemen aan een depressieve vriendin.  Ik krijg nu nog steeds wekelijks een update compleet met foto's  van de bloemen  in haar tuin. Zo genieten we beiden van mijn zaadjes en zijn ze goud geworden in háár handen.
 
 
  Jacqueline     26-09-2019 12:48     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.