" />

Categorieën

Geen gemaaid gazon, wl zelfgemaakte appelstroop!
Peinzend staar ik uit het raam. De grasmaaier staat ongebruikt op de patio. Ik voel me schuldig. De grasmaaier staat al een poos onaangeroerd te wachten om gebruikt te worden. Ik meen een verwijtende blik te zien bij hem, maar het kan aan mij liggen. 
 
Het gazon moet al een maand voor het laatst gemaaid worden voor het echt winter wordt. 
AL EEN MAAND! Elke keer is er een belangrijkere tuinklus dan dat grasveld van ons. Een tuinklus die natuurlijk een stuk leuker is dan een bemost gazon, zoals de overenthousiaste pepers die nog vol bloemknopjes zaten. Zonde om te rooien, dus moesten ze op stel en sprong de muurkas in, de dahliaknollen moesten eruit, de ulluco geoogst, er moest gemulcht en gesnoeid worden voor het weer zou omslaan en ondanks dat de winter al enige tijd op de planning staat, was het tóch een verrassing dat ik de vorstgevoelige planten moest inpakken voor de eerste nachtvorst.
 
Sja... Het gazon wacht geduldig tot het gemaaid wordt... Vandaag is het dé dag besluit ik, terwijl ik voorzichtig een neus buiten de deur steek. Koud! Wind! Brrrr! IJverig rillend besluit ik dat het gras nog een dagje kan wachten. Foei MadameMoes. Veel overredingskracht had ik daar niet voor nodig. 
 
Deze koerswijziging komt me helemaal niet verkeerd uit, want ik heb een tas vol met appels en overrijpe peren die ik kan verwerken tot stroop. Sinds mijn moesvriendin mij een pot zelfgemaakte appelstroop heeft gegeven, lusten we niet meer anders hier in huis. Wees dus gewaarschuwd met dit recept, het blijft niet bij een eenmalig probeerseltje. Je gaat na deze kooksessie, waarschijnlijk altijd je eigen stroop maken. 
 
Na deze waarschuwing nog steeds zin? Mooi! Je hebt er niet veel voor nodig, alleen wat geduld. Dit is nou zo’n typisch “eenkindkandewasdoen-recept”! 
 
Met 2 pannen, een zeef met kaasdoek (of een  -schone- oude tule sjaal of hoofddoek) en fruit zoals appels en peren maak je een overheerlijke stroop.
 
Gebruik een grote pan waar je fruit inpast. Als het een beetje eruit torent, is dat niet erg. Het zakt vanzelf wel in. Ik heb 2 kg appels en een kleine kilo peren. Vul de pan met een bodempje water, zodat het fruit straks niet aanbrandt. Voor de variatie heb ik een laag zelfgedroogde abrikozen uit mijn moeders Turkse tuin gelegd. Deze abrikozen zijn mierzoet, dus ik verwacht niet dat ik er nog suiker bij hoef te doen. De appels snijd ik in vieren zonder rekening te houden met steeltjes, pitten of de schil. Alles mag eraan blijven. De peren gaan er door de helft bovenop, met ook weer schil, pit en steel. Laat dit op een zacht vuurtje pruttelen, roer af en toe en je zult zien, na een uur of 3 is al het fruitmoes geworden. Je hoeft er niet bij te blijven staan, je kunt ondertussen het internet uitlezen, koken, Sinterklaascadeautjes inpakken, of wat dan ook. Een constante controle is nergens voor nodig. Het enige waar je op moet letten, is dat je niet te vaak proeft, maar dat is meer dat is tegen mezelf dan jullie.
Ben je content over de moeserigheid van je fruit? Roer nog even goed door of er geen klontjes in zitten. 
 
Als de moes klaar is, neem je de tweede pan. Hierin hang je een zeef, met daarover heen het kaasdoek. Giet hierboven je moes en laat dit een nachtje staan om helemaal uit te lekken. 
Nog even geoorloofd proeven of het zoet genoeg is. Niet zoet genoeg naar je smaak? Dan is dit het moment om er een schepje suiker of honing aan toe te voegen. 
 
Kook het uitlekvocht op een kleine pit in totdat de siroop kleeft aan een theelepel en niet meer gemakkelijk van je theelepel afglijdt. Het ziet er nog niet uit als stroop, maar dat komt omdat het nog warm is. Als het afkoelt, is het straks een stuk dikker. Giet de stroop in gesteriliseerde potten en draai de deksels er stevig op. Zet ze op zijn kop op een plek waar het je niet in de weg staat. Zodra het is afgekoeld, kun je de potten omdraaien. De moes die over is, moet je vooral niet weggooien. De kinderen hebben de moes na het avondeten met smaak verorberd. Houd je niet in. Ook voor grote mensen is het smullen! 
 
 
 
 
  MadameMoes     22-11-2018 20:44     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Mirjam -  02-10-2020

Hoi Meylek, ik heb je recept gevolgd maar niet lang genoeg door gekookt, er is geen stroop ontstaan. In een eerdere poging had ik het te lang gekookt, dat wilde ik nu niet. Nu hebbenwe een lekkere saus voor door de yoghurt.

 MadameMoes -  19-12-2018

Is ook gemakkelijk Wim. Meer dan fruit door de helft doen, is het niet. Veel succes!

 Wim -  30-11-2018

Mmmmm! Klinkt goed en lijkt makkelijk.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies