" />

Categorieën

Avond in de moestuin
Het is avond. De hele dag stond er een flinke wind maar nu is ze eindelijk gaan liggen. Ik geniet van de rust die over het volkstuinencomplex hangt. De zon schijnt nog uitbundig en het is heerlijk op de tuin. Uit een aantal tuinen klinken schoffels in de droge grond. Ik kan hier zo erg van genieten. In een traag tempo werk ik mijn klussenlijst af.

Schoffelen en wieden
Aangezien het droog weer is schoffel ik de grond en laat het onkruid liggen. De zon vernietigd het onkruid met haar warmte. Handig, want dat scheelt mij weer een klusje. Als de grond vochtig is of als er regen word voorspeld verzamel ik alle onkruiden en voer ze af. Of ik begraaf ze op een open plek in de tuin. Ik ben wel selectief. Onkruidzaden en wortelonkruid worden afgevoerd.

Bladluizen in de appelboom
De bladeren van de toppen van de appelboom zijn gekruld. Het is een reactie van de boom op bladluizen. Ze zijn dol op de topjes waar het blad nog jong is. Er zijn al kleine helpers aan het werk: lieveheersbeestjes. Ze eten als larve 120 bladluizen per dag, als volwassene 80.
De mieren zie ik niet meer. Ze trommelen op het achterlijf van de bladluizen die dan honingdauw afgeven. De mieren zijn er dol op en beschermen hun voedselbronnen tegen hun vijanden. Maar nu dus geen mieren meer. Als ik een poosje naar alle beestjes kijk wordt het me duidelijk waarom. Hommels en bijen bezoeken de boom en vliegen van blad naar blad alsof het bloemen zijn. Ze eten de honingdauw! De natuur zit toch zo ingenieus in elkaar.

Bloemzaden oogsten
Er komen dit jaar nog meer bloemen in de tuin dan vorig jaar. Ik zet ze op de lege plekken. Ik heb tagetes, calendula, cosmea en zinnia's gezaaid. Bloemen zijn natuurlijk goed voor de bestuiving maar ik mag er zelf ook graag van genieten.
De zinnia's hebben mijn hart gestolen. Ze zijn niet alleen heel mooi in de tuin maar blijven ook minstens een week goed op de vaas. In de tuin bloeien ze tot de eerste nachtvorst. Ik oogst inmiddels ieder jaar de zaden en ben daarmee zelfvoorzienend. Probeer het ook maar eens. Laat enkele bloemen uitbloeien tot ze totaal verdroogd zijn. Droog ze daarna nog één tot twee weken na op een droge plek. De zaden zien er uit als kleine schoenlepeltjes. Bewaar ze donker en droog.

Bloemen planten tijdens droogte
De planten zijn half maart gezaaid en nu groot genoeg om uit te planten. Ze zijn opgegroeid in de kas en daarna buiten afgehard. In verband met de droogte giet ik het plantgat vol met water, zet daarna het plantje erin en dek het af met droge grond. Dit dient als dekseltje en de grond eronder blijft zo langer vochtig. In gedachten spreek ik ze toe groot en sterk te worden zodat ik tot in oktober van ze mag genieten.
Na alle klussen doe ik nog even een rondje door de tuin. Wat is het toch heerlijk om hier 's avonds te zijn. Ondanks het late uur is het nog steeds warm op de tuin. Het is een zeldzaam mooie avond. Ik blijf nog even hangen bij de parende lieveheersbeestjes. Ze zijn met zoveel. Maar ik moet naar huis, mijn man wacht met de koffie. Gelukkig mag ik  morgenavond weer!

 
  Jacqueline     03-06-2019 14:42     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Moestuinhippie -  01-07-2019

Hoi Me-y-lek, veel luizen maar ook veel lieveheersbeestjes dit jaar. Als je een rondje door de tuin doet zie je ze in alle stadia, als lieverheersbeestje, als larve en larven die aan het verpoppen zijn. hulp is dus onderweg.

 Me-y-lek -  19-06-2019

Leuke blog! Hier exact hetzelfde verhaal met luizen én lieveheersbeestjes. Zo veel luis dit jaar, ze moeten nog flink dooreten!

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies