" />

Categorieën

Mmmm, de zomer in je glas!
De natuur is van slag. Of, nou ja... van slag. Ik ben een beetje van slag doordat het weer zo raar is. Telkens word ik ermee geconfronteerd dat de opwarming van de aarde heel dichtbij is en ik blijf me er over verbazen. 
 
Het warme weer van de laatste maanden zorgt er wel voor dat ik voor het eerst in april al vlierbloesemlimonadesiroop heb gemaakt en jongens, wat hadden wij daar zin in.
Vlierbloesemlimonadesiroop is namelijk hét zomerdrankje bij uitstek. Het smaakt naar zomer in een glas en wie wil nou niet de zon met een parasolletje opdrinken?!
 
Het recept is heel eenvoudig. 
Naast vlierbomen heb je suiker en citroenzuur nodig en wat citroenen. Vlierbomen groeien bijna overal. Ze zijn makkelijk te herkennen aan het blad en de bloemschermen. Google maar eens, het is een makkie, heus! Citroenzuur kun je in Turkse winkels standaard kopen. Koop daar gelijk je citroenen en eventueel limoenen, dat is een stuk goedkoper dan bij je plaatselijke super. Nog wat suiker en klaar is Kees. Nou ja, bijna dan. 
 
Pluk 's ochtends (of wanneer het uitkomt, maar liever vroeg op de dag, want dan heb je de meeste smaak) de vlierbloesem. Een flinke tas vol waar je je grootste pan(nen) mee kunt vullen.
 
Neem de grootse pan met deksel die je hebt. Doe hier een laag vlierbloesem in en leg daar bovenop schijfjes citroen en/of limoen. Daar boven doe je nog een laag vlierbloesem en ook hier weer gaat een laagje citroen- en/of limoenschijfjes op, totdat je een pan vol hebt of je bloesem op is. Vul dit aan met kraanwater, doe de deksel erop en laat dit 24 uur in de schaduw staan. Na 24 uur zeef je je limonade in wording door een vergiet waar je een stuk kaasdoek (sjaal, hoofddoek) in hebt gelegd. Niet kijken wat er allemaal in achterblijft.
 
Per liter vocht doe je 35 gram citroenzuur en 1 kg suiker erbij. Zelf gebruik is rond de 750 gr suiker per liter. Hoe minder suiker, hoe gezonder natuurlijk, maar dan is je siroop ook niet zo lang te bewaren. Als je rietsuiker gebruikt, wordt je siroop geler en is het makkelijker om te beoordelen of je genoeg siroop in je glas doet. Voor de smaak maakt castorsuiker of rietsuiker weinig uit. Goed roeren en zodra alles is opgelost, giet je het m.b.v. een trechter in uitgekookte flessen. Spoel alles goed na, want voor je het weet roept je kind vanaf de achterbank dat de limonade naar afwasmiddel smaakt... (Uit het leven gegrepen voorbeeld helaas).
 
De geur en smaak van vlierbloesemlimonade is waanzinnig. Een bloemige geur waar je blij van wordt en die ook nog eens heel zomers smaakt. Verrukkelijk! Als je plastic flessen gebruikt, kun je de siroop invriezen. Dan heb je hartje winter ook nog de zomer in je glas. Serveer met een takje munt en schijfje limoen voor nóg meer feestelijkheid. Afiyet olsun!

 
  Madame Moes     14-05-2019 11:12     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 MadameMoes -  28-05-2019

Zeker een aanrader! Doen hoor Wim. Het groeit werkelijk overal, dus je komt het geheid ergens tegen in een (stads)park, tuin of bosrand. Succes!

 Wim -  15-05-2019

Ik ga eens opzoek gaan vlierbloesem. Klinkt heerlijk!

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies