" />

Categorieën

De schooltuin wintervrij
Wanneer ik om 8:45 u met de kinderen het schoolplein opfiets, is deze helemaal leeg. Dat is raar. Normaal bruist en bubbelt de school en hoor je de kinderen al van verre spelen en gillen van plezier. Vandaag overheerst de stilte. Wat een verschil met een normale schooldag! De juffen hebben een studiedag waardoor de school lesvrije is en MadameMoes gaat met in haar kielzog 3 handenbindertjes, de schooltuin onder handen nemen. 
 
‘Gaan we schooltuin mooi maken?’ vraagt de oudste ernstig. Ik knik bevestigend. ‘Jaaa, dat is fijn, dan kan ik naar de mooie bloemetjes kijken in de tuin! Alleen kijken Orman, niet plukken!’ wordt er snel nog even geroepen tegen het broertje wat net op school is begonnen. Stiekem moet ik lachen om wat er onder mijn neus afspeelt, wat zijn het toch bijdehandjes... 
 
Een uur later komt de rest van de tuinploeg helpen. Iedereen neemt een border onder handen. Wat een werk! Het kweekgras en onkruid van de afgelopen maanden heeft zich flink opgestapeld. Het is een bende... 
Een zee aan rucola is zich aan het opwerken tussen alle ongenode tuingasten. De frambozen zijn al bezig aan hun doorstart. De perenboom staat vol met bloesem. Mooi om te zien dat de natuur klaar is met de winter en wil groeien. 
 
We hebben allemaal onze kinderen bij ons die mee willen helpen en net het verkeerde uit de grond trekken of zich helemaal nergens mee bemoeien en besluiten dat de niet hoog genoeg omheinde sloot veel interessanter is om in te spelen. Pffff, een hartverzakking en fikse preek later, kunnen we weer aan de slag. Krijg je geen vieze handen van je kinderen, dan zijn het wel grijze haren! 
 
Een van de kindjes brengt met een frons een blikje dat zich verborgen had tussen de planten. ‘Bah! Dat mag toch niet!’ wordt er boos geroepen. ‘Misschien is het wel uit een tas gevallen en heeft het kindje het niet gezien’ sus ik de boel. Jaja, je rommel opruimen, daar kan menig volwassene wel wat van kleuters leren. 
 
In ons bescheiden team van 4 vrouw sterk, zijn we vele, vele kruiwagens verder, wanneer er 3 borders onkruidvrij zijn. Hèhè. Poeh poeh, wat een werk zeg. De winterharde planten die ouders hebben meegenomen, kunnen eindelijk de onkruidvrije borders in. De lokale supers hebben de hele winter bloembollen gedoneerd die onverkoopbaar waren, omdat ze ver heen waren. Alle bollen worden geplant voor volgend jaar en niet meer uit de grond gehaald. Ze mogen lekker verwilderen. Sommigen bloeien nog lekker vrolijk door en maken de tuin een stuk kleurrijker. Het gaat om honderden bloembollen inmiddels, maar in zo’n ruimte lijkt het niets. De tuin oogt fris, maar kaal. Laat de zomer maar komen! 
 
De boel wordt aangeveegd en de kinderen worden uit alle hoeken van de schooltuin bij elkaar gehaald. Even flink het zand van je afstampen en hoppaa, we gaan naar huis. De eigen tuin moet ook nog! 
  Madame Moes     12-04-2019 14:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.