" />

Categorieën

Witloof kweken
Witlof kweken is voor veel tuinders een brug te ver. En heel eerlijk, ik heb er ook jaren over gedaan voordat het lukte. In 2013, tijdens mijn eerste poging witlof te zaaien, ontkiemde het zaad niet. Die van 2014 kwam wel op maar werd opgegeten door de slakken.

In 2015 pakte ik het anders aan en gebruikte zaagsel om rond de zaailingen te leggen. Met succes, want de slakken bleven weg. Het uitdunnen bleek nog wel een dingetje, maar het lukte me om echte witlofwortels te kweken. Trots dat ik was joh! De wortels gingen in een emmer met grond in de schuur. Toen het ging vriezen verhuisde de emmer beurtelings van de schuur naar de bijkeuken en weer terug. So far, so good.

Al snel kwam het oogstmoment. Daar stond ik dan met mijn mesje en vergiet, de pan stond al klaar op het fornuis. Jakkes, er zat een slak op de witlof en over alle stronkjes zaten uitwerpselen. In mei gezaaid, gedurende het hele seizoen water gegeven, uitgedund, vertroeteld en in oktober liefdevol ingetafeld. Zoveel moeite... Ik kon wel janken.

2016 Was een slecht witlofjaar. Alle tuinders op de volkstuin klaagden er over. Ik deed dapper mee.

Maar toen kwam 2017, en dat werd mijn jaar. Ik deed alles goed en aan het einde van het jaar werden al mijn inspanningen beloond met prachtige witlofstronken. Sinds dat jaar lukt het trucje iedere keer weer, maar toch voel ik me nog altijd heel trots als de stronkjes op ons bord liggen.
Hoe mooi tuinieren kan zijn.


Witlofwortels kweken
  • ï‚· Witlof houdt van schone grond zonder stenen of mest. Een voorteelt van prei het jaar ervoor heeft de voorkeur.
  • ï‚· Niet telen na groente van dezelfde (wortel)groep.
  • ï‚· Zaaien in de volle grond in mei. Houdt het zaad vochtig maar niet te nat. Ontkiemen duurt één tot drie weken, afhankelijk van de temperatuur. TIP: zaai bij warm en droog weer onder donker plastic, bijvoorbeeld een lege potgrondzak. Wel water blijven geven. Zodra de zaden ontkiemen het plastic weghalen.
  • ï‚· Uitdunnen na ongeveer zes weken, houdt één wortel aan per 12-15 cm. Geef tijdens de groei een paar keer kalium.
  • ï‚· Oogst de wortels in oktober of november vóór de eerste nachtvorst. Rooi de wortels inetappes om de oogst te spreiden.
  • ï‚· Laat de wortels twee weken liggen zodat ze alle energie van het blad kunnen opnemen.
  • ï‚· Snoei het blad van de wortels op twee centimeter. Je kan ze nu maximaal zes wekenbewaren. Je kan de oogst spreiden door iedere keer een deel van de wortels te planten.

Witlof intafelen
  • ï‚· Haal een vierde deel van de onderkant van de wortel.
  • ï‚· Meng een emmer grond met compost of maak een gat in de grond in de kas en vul het met compost.
  • ï‚· Zet de wortels in de grond en druk ze goed aan zodat ze contact maken met de grond. Zorg dat ze tot de hals met grond bedekt zijn.
  • ï‚· Giet een beetje water tussen de wortels.
  • ï‚· Dek het geheel af met een emmer of iets anders waardoor het donker blijft en wacht. Na twee weken zie je kleine gele puntjes uit de witlofwortels komen, het begin van de witlofstronk.
Tip: voordeel van witlof trekken in een emmer is dat je deze kan verplaatsen als er vorst
wordt voorspelt. Kies je voor de kas, dan kan je de wortels nog afdekken met stro en de
emmer tijdelijk afdekken met een deken.

Toevoeging door Kristof: Je kan witloofzaad op onze website vinden op volgende pagina http://www.detuinschuur.be/Witloof
  Jacqueline     27-11-2019 22:08     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Lia 1-07-2022 -  02-07-2022

Mijn planten gaan bloeien. Zijn ze dan nog geschikt om er witlof mee te trekken?

 Wim -  27-11-2019

Ik ga ze dit jaar eens bestellen de witloofzaden. Voor 1 euro kunnen we wel eens proberen :)

Meld je nu aan op onze nieuwsbrief! Wij versturen een maandelijkse nieuwsbrief.
Deze website gebruikt cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies